StoryEditorOCM
Otociblagdan svetog jere

Poznato bračko misto proslavilo svoj dan! Načelnik puca od ponosa, u probni rad pušten najveći kompleks u Hrvatskoj...

Piše Ivica Radić
1. listopada 2024. - 21:06

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i dodjelom javnih priznanja, misnim slavljem, kulturnim i sportskim priredbama te pučkom feštom stanovnici Pučišća, bračkoga kamenarskog središta, proslavili su svetkovinu sv. Jere, svoga vjekovnog nebeskog zaštitnika, i ujedno Dan općine.

Marino Kaštelan ukazao je na ono što je učinjeno u minulom jednogodišnjem razdoblju te ambiciozni plan budućeg razvoja i djelovanja. Posebno je istaknuo pozitivne gospodarske pomake jer tvrtka “Jadrankamen” iz godine u godini bilježi sve bolje rezultate, dok su u posljednje četiri godine otvorena dva kamenoloma, jedan u Pučišćima i jedan u Gornjemu Humcu, još jedan kamenolom je nedavno dobio lokacijsku dozvolu, a dva će istu dozvolu dobiti do kraja godine. Uz to su još dva investitora u početnoj fazi izrade dokumentacije za otvaranje novih “kava”. “To me posebno veseli”, dodao je “poteštat” Kaštelan, “jer za Pučišća kamen život znači.”

Posebno je istaknuo kako je općina kojoj je na čelu trenutno prva u Hrvatskoj po proizvodnji električne energije iz solarnih panela.

image

Marino Kaštelan



 

Nikola Vilić/Cropix

U lipnju je, naime, u probni rad pušten najveći kompleks sunčanih elektrana u Hrvatskoj snage 20 MW. U sklopu izgradnje i polaganja tih vodova uređeno je gotovo osam kilometara nerazvrstanih cesta te zamijenjeno oko 2500 metara četvornih asfalta. Tu su i drugi benefiti koje će općina dobivati s osnova korištenja toga projekta. Puna briga, istaknuo je načelnik Kaštelan, posvećuje se demografskim mjerama pa su povećane naknade za novorođenu djecu, a prvi put je uvedena godišnja potpora u iznosu od 300 eura za svu djecu do zaključno treće godine života. Tu je i projekt “Zaželi”, putem kojeg se vodi briga za 46 starijih korisnika, a na tim poslovima uposleno je šest žena.

Na svečanoj sjednici uručena su ovogodišnja javna priznanja zaslužnim pojedincima. Najprestižnije općinsko odličje, nagrada za životno djelo, dodijeljena je nadbiskupu i papinskom nunciju u Njemačkoj mons. Nikoli Eteroviću. U obrazloženju odluke stoji kako je mons. Nikola Eterović najpoznatiji i najznačajniji Pučišćanin u dugoj povijesti toga bračkog mjesta, koje se prvi put spominje daleke 1382. godine.

Iako obnaša odgovornu i zahtjevnu službu, uvijek kada mu prilike dopuste navrati u svoje rodno mjesto i aktivno sudjeluje u širenju Božje riječi. On je prvi biskup u povijesti pučiške župe, a za biskupa ga je 1999. godine u hvarskoj katedrali zaredio kardinal Anđelo Sodano, tadašnji državni tajnik Svete Stolice.

Povelju počasnoga građanina općine Pučišća zaslužila je konzervatorica dr. Vanja Kovačić, za izniman doprinos istraživanju i očuvanju svekolike kulturne baštine na području te bračke općine, dok je godišnju nagradu primio njihov doskorašnji župnik don Ivica Huljev, za doprinos istraživanju i očuvanju župnog arhiva.

image

Nagrada konzervatorici dr. Vanji Kovačić

Ivica Radić

Pohvalnicom su nagrađeni učenici Osnovne škole Ivano Radić i Paula Đapić te njihova mentorica Srđana Vranjičić, za izvanredne rezultate na međunarodnom natjecanju u poznavanju engleskog jezika, dok je polaznica V. gimnazije “Vladimir Nazor” u Splitu Vicenca Arbunić iz Pražnica pohvalnicu zaslužila za izvanredan rezultat na državnoj maturi iz hrvatskoga jezika. Ona je, naime, jedina u Hrvatskoj položila taj predmet ostvarivši stopostotni uspjeh kako u teorijskom dijelu, tako i u pisanju eseja.

image

Vicenca Arbunić 

Ivica Radić

U ime sedam bračkih općina i grada Supetra, priznanje za suradnju s lokalnom zajednicom uručeno je Božidaru Anđeliću, kontakt-policajcu iz Policijske stanice Brač. Laureatima su nagrade uručili općinski čelnici Marino Kaštelan i Roberta Rošker, a u ime nagrađenih zahvalio je don Ivica Huljev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 21:07