StoryEditorOCM
Otocišokantan prizor

Širi se stravična snimka iz vikendice na otoku! Pogledajte što je dočekalo ljude: ‘Ajme, ovo je cijela civilizacija...‘

Piše S. Ša.
11. rujna 2024. - 22:13

Na društvenoj mreži "Reddit" objavljena je snimka strašnog prizora koji je dočekao ljude u vikendici. Na kojem točno otoku ne možemo sa potpunom sigurnošću reći jer se na jednoj snimci spominje Brač, a na drugoj Šolta.

Na videu se može vidjeti veliko gnijezdo stršljena kojeg su sagradili uz unutarnji zid vikendice. 

Objava na Redditu je prikupila niz komentara, a većina korisnika naglasila je kako se sa stršljenima ne smije zafrkavati.

- Ovo nije gnijezdo, ovo je cijela civilizacija. Vjerojatno imaju i svemirski program - našalio se jedan korisnik.

- Ovo već spada u kategoriju da plaćaju porez na nekretnine - samo su neki od komentara.

Jedan je korisnik Reddita ispod napisao kako godinama muku muči sa stršljenima. Stao im je na kraj insekticidom, no kaže kako je kod njih zafrkano što puste feromone tako da i kad kolonija napusti gnijezdo, druga kolonija koja prolazi tuda za godinu, dvije, zna da je mjesto dobro i sigurno za napraviti novo gnijezdo. Tako da mu se stalno vraćaju…

Na Facebooku je pak stavljena i duža snimka gnijezda tu tvrde da se radi o Šolti, odnosno Srednjem Selu, gdje se stršljeni zadnjih nekoliko godina sele iz kuće u kuću.

Stršljen je vrsta insekta iz roda osa. Po veličini je znatno veći od njih. Pojedine vrste narastu i do 5,5 cm. Žive u gnijezdima, a jaja iz kojih se izliježu polaže matica. Pripadaju socijalnoj grupi insekata, ženke radilice vode računa o matici i imaju žalac. Njihov žalac je takav da se vraća u tijelo i ne ostaje na mjestu uboda, za razliku od pčela. Ovo stršljenu omogućava da preživi napad i izvrši više uboda u jednom napadu. Posebno su opasni onda kada postoji opasnost po gnijezdo, tada mogu lučiti feromone koji privlače sve stršljenove iz gnijezda u obranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 17:26