StoryEditorOCM
OtociSLOVENAC NA JADRANU

Splićani, što biste dali za ovakvog gradonačelnika? Nije član stranke, turistima je rekao ‘dosta‘, skače padobranom...

Piše Ivica Radić
11. lipnja 2024. - 21:44

Gradonačelnik slovenske Postojne Igor Marentič (57) predvodio je brojno izaslanstvo u uzvratnom posjetu Supetru, gradu s kojim su 2018. godine potpisali povelju o bratimljenju.

Zanimljivo je spomenuti kako je Marentič osebujna osoba. On, naime, redovito već više od dva desetljeća svira u rock bendu, plovi jedrilicom i iz nebeskih visina skače s padobranom.

- Za sada se uspješno nosim sa svim tim izazovima - sa smiješkom na licu nas je dočekao prvi čovjek Postojne koji je na toj dužnosti neprekidno već više od 11 godina.

- Kad mi kažu da za svoje godine dobro izgledam, uzvratim kako to mogu zahvaliti ponajviše rock glazbi. Ona me pomlađuje i daje dodatnu snagu.

Poslije obitelji glazba je moja najveća ljubav. I sada gotovo svaki vikend nastupam u rock bendu "Norton". Osim po Sloveniji nastupamo često i u Hrvatskoj. U sastavu sviram gitaru i pjevam - naglašava Marentič.

S glazbene pozornice krenuo je u političke vode. Kazat će kako mu je u početku bilo neugodno svirati pred publikom, istoj onoj kojoj je i gradski čelnik. Bilo je dosta onih koji su u početku kazivali "kako će to jedan roker biti gradonačelnik".

Sjeća se naš sugovornik kako se prava izborna drama vodila prije 11 godina kada je po prvi put izabran za čelnog čovjeka Postojne, a osobe na toj dužnosti u Sloveniji nose naslov - župan. Za samo jedan glas pobijedio je svojeg prethodnika koji je u nogama već imao tri mandata.

Ipak, birači su stali na njegovu stranu. Četiri godine kasnije pobijedio je u prvom krugu sa 76 posto dobivenih glasova, a protiv sebe je imao tri protukandidata. Na posljednjim izborima uopće nije imao suparnika, jer se nitko nije prijavio za megdan pred biračima.

- Nisam član stranke, ne pripadam niti jednoj političkoj opciji. Borim se za svoj grad i za svoju sredinu. Birači su me triput uzastopno izabrali i to je za mene predstavljalo veliko priznanje, ali i još veću obvezu - naglašava brački gost.

Svjetski prepoznatljiv simbol grada je Postojnska jama kroz koju godišnje prođe više od milijun posjetitelja.

- Za mene i naše ljude to je plafon. Zalažem se za razvoj koji će biti po mjeri i interesu domaćeg čovjeka, ali to nije baš lako postići i usuglasiti.

Zakon profita i zarade je nemilosrdan i sve to skupa nije lako svesti u zadovoljavajuće i objektivne okvire. Ali, mi se ne predajemo - kaže Marentič koji je kao nezavisni kandidat izabran i za zastupnika Donjeg doma slovenskog parlamenta.

Što se tiče rock glazbe, njegovim stopama je krenu i sin Matic koji već 16 godina zajedno s njime svira gitaru u sastavu "Norton" i glavni je pjevač.

- Meni je rok glazba obilježila čitav život i tu ljubav prenio sam na sina.

Poteštat Postojne već 28 godina ima jedrilicu, dugu 11 metara, koja se zove "Meja", po imenu njegove kćerke. Puno vremena sa svojom suprugom Majom provede na jedrilici.

Jadran se obišli uzduž i poprijeko:

- Volim more, ali to more i njegove zakonitosti treba poštivati.

Dobar dio ljeta provede na Braču, a baza mu je nautička luka u Milni. U mlađim godinama neizmjerno je volio padobranstvo. Tim izazovima i adrenalinu nije mogao odoljeti.

- Priznajem, bio sam tada i malo lud - prisnažuje naš sugovornik koji je skakao s padobranima iz nebeskih visina diljem svijeta, a to povremeno radi i danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 21:45