Znaš li koji je utjecaj održivog turizma? – Ne. Iako je turistički sektor važan izvor prihoda za mnoge, ovo je vrlo čest odgovor. Iznenadili biste se koliko ljudi nije upoznato s održivim turizmom.
Tim riječima na stranicama Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce počinje članak koji su napisale Leona Milković i Lucija Marača, učenice Turističko-ugostiteljske škole Split, koja je partner na projektu Sunca "Karijera za zeleni i održivi turizam". Projekt se provodi od početka 2022. do 30. lipnja 2023. godine, a sufinancira ga Ministarstvo turizma i sporta. Partneri su još udruga Infozona i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.
Što je, dakle, održivi turizam i koji je njegov utjecaj? Učenice Leona i Lucija navode kako je održivi turizam vrsta turizma koja se bavi očuvanjem okoliša, promicanjem lokalne kulture i pridonosi ekonomskom razvoju lokalne zajednice. To čini održivi turizam atraktivnim za turiste koji žele podržati prakse koje su prijateljske prema okolišu i lokalnoj zajednici.
Kako je nadalje istaknuto u njihovu članku, održivi turizam potiče dugoročni rast jer je usredotočen na očuvanje prirodnih i kulturnih resursa koji su ključni za turizam. To stvara stabilan okvir za razvoj turizma, što dovodi do dugotrajne i trajne zarade. Kad je riječ o održivom turizmu, ističu i kako ljudi pokazuju sve veći interes za očuvanjem prirode i okoliša, pa tako ova vrsta turizma povećava broj posjetitelja na održivim destinacijama i stvara nove tržišne modele. Također, održivi turizam često privlači putnike koji su spremni platiti više za ekološke i društveno odgovorne proizvode i usluge, čime se povećava ukupna zarada.
Ušteda vode i energije
Udruga Sunce je i nositelj ekološkog certifikata Dalmatia Green za smještajne objekte u turizmu na području Dalmacije. Prepoznali su ga i Ministarstvo turizma i sporta i Splitsko-dalmatinska županija, sve kako bi se poštovanjem prirode stvorila nova vizija "zelene" turističke ponude u Dalmaciji.
– Svjetska turistička industrija sve se više okreće održivosti, a održivi turistički objekti postaju sve privlačnija opcija među gostima. Certifikat Dalmatia Green osmišljen je kako bi izdvojio ekološke smještajne objekte iz mase klasičnih iznajmljivača. Ovaj certifikat im daje kredibilitet i prepoznatljivost, pomaže im se istaknuti u moru drugih smještajnih objekata – ističe Tihana Arapović, voditeljica projekta Dalmatia Green u Suncu, kao i spomenutog projekta "Karijera za zeleni i održivi turizam".
Pojašnjava kako onima koji žele privući goste koji traže smještaj i uslugu u skladu s prirodom certifikat donosi mnoge prednosti, uključujući savjete za uštedu vode i energije od najmanje 50 %, a ponekad i više od 70 %. Dobivaju i popuste na proizvode za uštedu vode i energije od tvrtki u "zelenom sektoru". Putem Dalmatia Green mrežne stranice imaju mogućnost predstavljanja te oglašavanja na svjetskoj platformi za rezervaciju ekološkog smještaja Ecobnb.
– Certifikatom Dalmatia Green objekt biva prepoznat kao okolišno odgovoran. To poboljšava popunjenost objekta u predsezoni i posezoni privlačenjem turista koji žele okolišno odgovoran boravak. Cilj Sunca je stvoriti održivu turističku zajednicu u Dalmaciji i šire koja će postati primjer drugima – naglašava Tihana Arapović.
Dodaje kako Udruga Sunce Dalmatia Green programom potiče boravak u održivim smještajnim objektima, promovira lokalnu i organsku hranu, unikatne suvenire, održive aktivnosti, odgovoran način putovanja i posjećivanje jedinstvenih "neotkrivenih" lokacija u Dalmaciji.
Zeleniji turizam
Kako svi mi možemo pridonijeti održivom turizmu? Iz članka učenica Leone Milković i Lucije Marače, objavljenom u okviru projekta Sunca, izdvojimo nekoliko načina za poticanje zelenijeg turizma.
1. Podržavajte lokalnu kulturu i zajednicu tako što ćete jesti lokalnu hranu, kupovati lokalne proizvode i sudjelovati u lokalnim aktivnostima.
2. Birajte ture i aktivnosti koje neće naštetiti okolišu ni lokalnoj zajednici. Primjerice, birajte ekološki prihvatljive ture na biciklu ili pješice, razgovarajte s vodičima o održivim praksama i izbjegavajte turističke ponude koje uključuju bilo kakvu štetu za okoliš.
3. Putujte održivo. Ako je moguće, koristite javni prijevoz, dijelite prijevoz ili pješačite, umjesto korištenja automobila. Također birajte smještaj koji se zalaže za održivost, koji koristi solarnu energiju, reciklira otpad i slično.
– Zaključno, pozitivne prakse pokazuju da je održivi turizam dobar kako u smislu financijske koristi, tako i očuvanja okoliša i društvene zajednice. Održivi turizam dugoročna je investicija koja pridonosi održivoj ekonomiji, društvu i prirodi. Također, svi mi kao pojedinci možemo pridonijeti održivom turizmu pridržavajući se gore navedenih načina. Za stvaranje održivih turističkih destinacija širom svijeta nužan je napor svih nas – istaknule su učenice.
Camp Biokovo
U okviru projekta "Karijera za zeleni i održivi turizam", učenici splitske Turističko-ugostiteljske škole posjetili su Camp Biokovo kako bi na konkretnom primjeru vidjeli kako se ideja održivog turizma provodi u praksi. Učenik Lovre Prančić opisao je svoje dojmove o turizmu u skladu s prirodom. Navodi kako je Camp Biokovo osnovan 2014. godine u Zagvozdu. Kategoriziran je kao objekt s tri zvjezdice s jedanaest mjesta za kamp-kućice i šatore. Ima dvije prostorije, kuhinju s blagovaonicom te sanitarni čvor s prostorom za pranje rublja ručno ili perilicom. Većina gostiju su Europljani, a u manjem obujmu Amerikanci, Australci i Japanci, koji, ističe, rado podijele koji savjet za razvijanje kampa u okviru održivog turizma.
Nit vodilja pri uređenju kampa bila je održivost, iskorištavanje rabljenih stvari i njihova ponovna uporaba.
– Nismo imali novca da kupimo nešto i, u biti, tako je krenula moja priča s održivim turizmom – rekla je Mirjana Svaguša, vlasnica kampa, prenosi učenik Lovre na stranicama Sunca.
Pojašnjava kako je kamp opremljen ponovnom uporabom stvari koje drugima nisu više koristile, dorađene su i sređene. Pravi su primjer toga stolovi, stolice, hladnjak i daske od kojih su izrađene atraktivne fotelje i kante za razvrstavanje otpada. Stari je kamion pretvoren u spremište oruđa za obrađivanje zemlje, s koje gosti mogu brati organske proizvode (krumpir, rajčica, krastavac, mrkva...) te tako kušati plodove hrvatske zemlje.
Udruga Sunce objavila je i iskustva vlasnika smještajnih objekata koji su se odlučili za zeleno poslovanje i kojima je odobren certifikat Dalmatia Green. Među takvim objektima su i Apartmani Kate na otoku Šipanu, u vlasništvu obitelji Goravica. U članku na stranicama Sunca, Dobrina Goravica kazala ja kako su održive prakse uveli postupno, tijekom godina. Htjeli su, kaže, biti moderni, a istodobno i očuvati tradicionalni dizajn u skladu s okolinom toga jednostavnog, starog, malog mjesta na otoku, koji još uvijek, srećom, nije destinacija masovnog turizma.
Doživljaj gostiju
– Dobili smo više stalnih gostiju. Naša konkurentnost na tržištu definitivno se poboljšala. Gostima se sviđa kada vide da imate svoj koncept poslovanja. To vas čini ozbiljnijim igračima na tržištu i dovodi do poboljšanja kvalitete vaših usluga – odgovorila je na pitanje o tome kako održivost utječe na njihovu konkurentnost na tržištu turističke industrije i uključenje u program Dalmatia Green.
Vlasnica objekta Apartmani INSULAE u Komiži na otoku Visu Sanja Kordić također je prepoznala važnost održivosti i personaliziranog doživljaja za svoje goste.
– Najveći je izazov i poticaj privući i zadržati goste koji dijele istu filozofiju i koji, kao naši "eko-gosti", pomažu sačuvati naš otočni raj. To je ujedno i najveća korist i zadovoljstvo u ovom poslu jer održivi turizam nije (još) konkurentan na turističkom tržištu, barem u Hrvatskoj. Iako se puno govori, malo se zaista radi na turističkoj strategiji u smislu održivosti. Masovna apartmanizacija i dalje je glavni hit, strane platforme glavni medij rezerviranja smještaja, a klasičnih domaćina koji imaju stvarni kontakt s gostima sve je manje jer ovdje uopće ne žive – kazala je Sanja Kordić u članku objavljenom na stranicama Sunca, odnosno programa Dalmatia Green.
Istaknula je i kako su njihovi gosti definitivno zainteresirani za održive prakse koje provode u objektu jer ih primjenjuju i tamo odakle dolaze.
– Razvrstavanje otpada, štednja energije i vode, ekološki proizvodi za čišćenje i pranje, organsko povrće iz našeg vrta, oprema od prirodnih materijala bez plastike, podrška lokalnim proizvođačima hrane i suvenira, promocija ekoloških aktivnosti ostalih partnera Geoparka, preporuke za korištenje javnog prijevoza kopnom i morem... Sve su to održive prakse koje već godinama primjenjujemo – izjavila je Sanja Kordić.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....