StoryEditorOCM
SplitPrvi u Hrvatskoj

Bivši ravnatelj KBC-a Split ne miruje u mirovini. S timom stručnjaka pomagat će malim bolesnicima u njihovim domovima!

Piše Sandra Barčot
18. rujna 2024. - 08:50

Bivši ravnatelj splitskoga Kliničkoga bolničkog centra Split, prof. dr. Julije Meštrović, i nakon odlaska u mirovinu ne miruje - postao je voditelj mobilnoga palijativnog tima Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Uz dr. Meštrovića, u ovom hvalevrijednom projektu, sudjelovat će i voditi ga prvostupnica sestrinstva Miranda Bratim i u dopunskom radu doc. dr. Branka Polić.

- Naš zadatak je postaviti temelje konceptu palijativne skrbi o djeci s kompleksnim kroničnim bolestima, urediti registar s podacima o tim pacijentima na području županije, zatim u suradnji s obiteljima i liječnicima primarne zdravstvene zaštite nadzirati male bolesnike u njihovu domu te uključiti i druge kolege, a osobito mlade liječnike koji će u timu nastaviti naš rad. Moramo se pripremiti za sve veći broj djece kojima ćemo biti potrebni - kazao je dr. Meštrović te istaknuo dugogodišnju izvrsnu suradnju svih zdravstvenih ustanova na području Splitsko-dalmatinske županije na sastanku u regionalnoj upravi, dodajući i ovo:

- Rad tima je zapravo nastavak zajedničkog rada u kontinuitetu skrbi o bolesnicima, u bolnici i izvan bolnice.

Naime, mnogi nisu upoznati s patnjama kronično teško bolesne djece, među kojima su mnogi ovisni o medicinskim pomagalima, a pristup ovim malim pacijentima, djeci s kompleksnim kroničnim bolestima, treba biti cjelovit, holistički pristup, a ne samo usko medicinski.

Neophodna je povezanost odnosno "umreženost” multidisciplinarnih timova, u suradnji s roditeljima i liječnicima primarne zdravstvene zaštite. Od bolničkih pedijatara različitih specijalnosti, dok je često potrebna pomoć psihologa ili socijalnih radnika, fizijatara, edukacijskih rehabilitatora, stomatologa, logopeda, kao i ostalih stručnjaka, uz stručnjake Doma zdravlja SDŽ, poput patronažnih sestara.

image

Dr. Polić i dr. Meštović na sastanku u županiji

Ivan Baćak/

Dr. Polić je naglasila kako je potrebno bolje povezivanje dječje palijativne skrbi s primarnim liječnicima, njegom u kući, patronažom, bolnicom sve u cilju sinkroniziranog djelovanja kako bi se ovakav cjelovit pristup mogao uspješno primijeniti u praksi. Poglavito za pomoć djeci i roditeljima, od sada i u obiteljskom domu.

Zahvalni župan

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban zahvalio je dr. Meštroviću i dr. Polić kao i ravnatelju Doma zdravlja SDŽ Marku Rađi što su prvi u Hrvatskoj krenuli s konkretnom, mobilnom, palijativnom pedijatrijskom skrbi za oko 40 djece, koliko ih je zasad registrirano u sustavu, na području županije kojima je takva skrb potrebna.

- Važno je ovo za unaprjeđenje medicinskih usluga za naše najmlađe, najteže pacijente kao i za njihove roditelje i skrbnike, za njihovu braću i sestre, koji od sada znaju da će im doma doći vrhunski liječnik i medicinska sestra educirana za ovakvu vrstu skrbi o teško bolesnoj djeci, s kojima će se moći savjetovati i u razgovoru saznati što i kako mogu učiniti za dijete, brata ili sestru o kojima se skrbe. Ponosan sam što je upravo naš županijski Dom zdravlja prvi u Hrvatskoj prepoznao težinu problema i pronašao način kako ljudski, humano i stručno odgovoriti na brojne izazove s kojima se susreću obitelji naše teško oboljele djece i sama djeca, od kojih su neki od rođenja suočeni s potrebom stalnog korištenja različitih medicinskih pomagala i skupih lijekova za podnošenje boli – naglasio je župan Boban, koji je u regionalnoj upravi vodstvo novoga mobilnoga palijativnog tima SDŽ, primio u društvu Davora Pavića, pročelnika Kabineta župana.

Sada samo da se što brže i formira mobilni palijativni tim kako bi uskoro liječnici-stručnjaci i zakucali na vrata obitelji koja se skrbi o bolesnom djetetu.

image

Sastanak u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ivan Baćak/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 08:50