U sklopu akcije "Božićna bajka za Anđele" u splitskoj Osnovnoj školi Ravne Njive-Neslanovac nutricionistica Olja Martinić predstavila je zdrave školske obroke od rogača, a radijski novinari su u društvu župana Blaženka Bobana zapalili drugu adventsku svijeću.
Olja Martinić već 14 godina organizira manifestaciju "Gastroadvent" s ciljem promocije mediteranske hrane i zdravih namirnica iz našeg podneblja. Ove godine sve je u znaku rogača, iznimno zdrave namirnice koje u našem području ima u izobilju, a sve rjeđe je dio naše prehrane.
- Mi smo danas predstavili kruh od rogača s tunjevinom i namaz od pečenog patlidžana i zelene paprike, ta jela zadovoljavaju potrebu za povrćem. No, djecu ne smijemo nikako zakidati kada su slatkiši u pitanju pa smo pripremili i neke slatke zakuske, kao što su torta od rogača i rafiole s rogačem.
Velika količina kakaa kod djece može izazvati neke smetnje zato što sadrži komponente koje kod djece izazivaju nemir. Njih nema u rogaču pa je on savršena zamjena za čokoladu, a izrazito je bogat vitaminima i mineralima, posebno željezom, pa je dobar i za prevenciju anemije koja je u djece česta - kazala je Martinić.
Predstavljene su tako zdrave alternative koje bi se mogle uključiti u školsku prehranu, među kojima su se našli kolači, namazi i kruh od rogača, ali i slani namaz od paprike i patlidžana te namaz koji okusom neodoljivo podsjeća na svima nam dragu francusku salatu. Sva jela za osnovnoškolce su pripremili učenici Turističko-ugostiteljske škole u Splitu.
Kako je objasnila Martinić, rogač može biti odlična zamjena za čokoladu pa se od njega može napraviti napitak sličan kakau, a može ga se i grickati "u suvo". Zanimljivo je, ističe Martinić, da se u početku od rogača radila i Nutella, ali je u kasnije u njenoj recepturi rogač zamijenjen kakaom.
Dokaz da se djeci može ponuditi zdrava i ukusna hrana su i brojna djeca koja su tijekom manifestacije sa zadovoljstvom grickala predstavljena jela.