StoryEditorOCM
Splitatrakcija

Božićni letači: ‘Splitska kultura skakanja‘ stara je više od 15 godina, pogledajte i ne pokušavajte bez dobre pripreme!

Piše Božidar Lončar
25. prosinca 2023. - 18:22

Nije samo picigin splitski božićni običaj.

Posljednjih petnaestak godina, a vjerojatno i više, traje i nešto što ekipa zove "Splitska kultura skakanja", na Ježincu. Pričamo naravno o skokovima koji se nazivaju "prijelom", gdje skakač prvo izvodi vratolomiju u zraku i u more uskače savijenog tijela s rukama i nogama ispred nogu. Ti nebeski letači, ako ih možemo tako nazvati, skaču s nekoliko mjesta: kreće se s "Ježe", odnosno kamenog mosta, a zatim se prelazi na "Most" odakle se odrazuju s veće visine.

Samo pravi maheri se penju na ogradu odakle se mora bočno skočiti u more. Svaka ima svoj broj ovisno o visini, odnosno težini: "prva", "druga", "treća".. Momci na videu skaču sa "šeste" što je izrazito komplicirano i opasno.

Oni još odvažniji skaču s "Ježe" u "baru", odnosno u plićak kao što možete vidjeti na videu. Neki od njih su bili još hrabriji i poput kamikaza skakali s kamene ograde preko stabala u "baru". To do sada nismo vidjeli. Kako su samo ovo uspjeli.

- Cila ekipa je tu. Ne bi trebalo nikoga izdavajati. To je splitska kultura skakanja. Zaljubljenici smo u skokove, volimo to što radimo i što nas čini sretnima. Bavimo se ovim zadnjih desetak godina - rekao nam je jedan od skakača koji je htio ostati anoniman jer su svi zajedno jedna ekipa.

Svaki skok ima svoje ime: "japanac" je s rukama koje drže noge u zraku, jedna ruka koja drži suprotnu nogu i druga ruka na suprotnom ramenu je "banana", istezanje jedne ruke i suprotne noge u zraku je "motika", slično njoj i "mašklin". 

"Otvoreni padobranac" s rukama u zraku, "mrtvi prijelom" bez ruku, pirueta kada se skakač okrene za 360 stupnjeva u zraku. Tu su još i "bomba" na glavu, "bombarder" ili skok sa savijenim koljenima do brade i ispruženim rukama, "meksikanac" i "Isus" kojeg mislimo da ne treba posebno objašnjavati... Koji vam je najbolji? Pogledajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2024 23:50