StoryEditorOCM
SplitNOVA VREMENA

Cijeli Split je nekad zavidio stanovnicima ‘vojnog kvarta‘ na njoj, a sad je ne žele srušiti ni za pola milijuna eura!

Piše Sandi Vidulić
30. kolovoza 2024. - 20:07

Niti gotovo 480 tisuća eura, koliko je Grad procijenio vrijednost radova na uklanjanju objekta poodavno zatvorene toplane na Blatinama, nije bilo dovoljno da nekoga zainteresiraju.

Stoga je gradonačelnik Ivica Puljak donio odluku o poništenju natječaja za izbor tvrtke koja bi obavila taj posao, jer do roka za dostavu u Banovinu nije pristigla niti jedna ponuda.

Još prošlog mjeseca bilo je objavljeno na internetskoj stranici Grada kako će se toplana ukloniti, a da će taj prostor pod stijenama Škrapa, nakon poravnavanja terena, privremeno služiti kao kvartovsko parkiralište, dok se ne izgradi višeetažna garaža.

– Nakon završetka radova, na tom prostoru bit će uređeno privremeno parkiralište za stanare do izgradnje buduće garaže. Sve će se odvijati uz stroge sigurnosne mjere kako bi se zaštitili okolni objekti i prolaznici.

Nakon završetka uklanjanja postojeće zgrade, zemljište će biti poravnato i privremeno korišteno kao prostor za vozila, čime ćemo poboljšati dostupnost parkirnih mjesta u tom dijelu grada – glasila je optimistična izjava iz Banovine.

image

Gradonačelnik Ivica Puljak tvrdi da će Split dobiti 32 garaže

Nikola Vilić/Cropix

Nadmetanjem je bilo predviđeno da se posao uklanjanja toplane obavi za tri mjeseca od trenutka potpisivanja ugovora s izabranim izvođačem. Zahvat nije jednostavan, kako zbog dimenzija toplane na Blatinama tako i zbog zaštite okoliša.

Prema projektnom zadatku, ukupna je tlocrtna površina ograđenog dijela objekta oko 1400 četvornih metara. Na toj površini nalazi se strojarnica s uredskim dijelom na dvije etaže, dimnjak i tri spremnika za gorivo koja su ukopana u zemlju neposredno pokraj "fumara".

U dokumentaciji se navodi da je dimnjak visok 58,4 metra i u njemu se nalaze tri dimovodne cijevi. Pri uklanjanju potrebno je predvidjeti mjere za sprječavanje štetnog utjecaja na okolne stanare i okoliš, primjerice polijevanje dimnjaka stalnim prskanjem raspršujućom mlaznicom.

image

Hoće li se izgraditi garaža na mjestu toplane?

Ante Čizmić/Cropix

Podzemne instalacije cjevovoda, koje su bile u funkciji energetskog objekta, potrebno je zaštititi i blindirati. Također, treba obaviti zaštitu južnog stambenog objekta i pješačkog koridora neposredno ispred njega, kao i pješačku komunikaciju između Blatina i Škrapa istočno od toplane.

– U strojarnici je potrebno prije izvođenja radova uklanjanja provesti degazaciju spremnika i cjevovoda. Električnim brusilicama i pilama, kao i plinskim plamenicima za rezanje, potrebno je izvoditi radove sukladno svim normama za rad na siguran način s ovim alatima.

Vojna pošta

Otpad štetan za okoliš potrebno je zbrinuti sukladno zakonskim odredbama – navodi se u projektnom zadatku.

Inače, prošle je godine također poništen natječaj za toplanu Blatine. Naime, u svibnju 2023. donesena je odluka o poništenju jednostavne nabave "Uklanjanje toplane na Blatinama – izrada projekta uklanjanja i izvođenja radova uklanjanja za izradu projektne dokumentacije za uklanjanje toplane na Blatinama". Zanimljivo je da je procjena za izvođenje radova bila znatno niža, 11.500 eura.

Investitor toplane na Blatinama bila je Vojna pošta iz Splita, kojoj je Općinski komitet za urbanizam 1987. izdao uporabnu dozvolu za taj objekt. Kako se već pisalo, toplana na Blatinama zadavala je probleme građanima tog područja otkad je upravljanje preuzela Hvidra.

Građani su se godinama žalili na njihove uvjete poslovanja i cijene koje su im nabijali. Nakon brojnih problema, toplana se ugasila, a gradska vlast odlučila je, u sklopu projekta po kojem bi se izgradile 32 garaže u Splitu, za koje je Puljak rekao da će se financirati na različite načine, da ovaj prostor prenamijeni u garažu. Još samo da Grad nađe izvođača za uklanjanje toplane...

Život na 16. katu splitskog nebodera: Imam rodbinu koja me nikad nije posjetila, ali ti zalasci... Ajme, ima jedna priča

Zanimljivo da je ovo čak treći natječaj koji je Puljak morao poništiti u posljednjih mjesec dana jer se nitko nije javio. Naime, 12. kolovoza poništen je natječaj za građevinske radove za potrebe boljeg korištenja prostora u Osnovnoj školi "Žnjan Pazdigrad" – "Preuređenje knjižnice u dvije učionice i preseljenje knjižnice u OŠ ‘Žnjan Pazdigrad‘". Procjena je bila 180.000 eura, no u propisanom roku nije stigla niti jedna ponuda.

image

I Osnovna škola ‘Žnjan Pazdigrad‘ morat će pričekati na izvođenje radova

Tom Dubravec/Cropix

Na isti dan, 12. kolovoza, poništen je natječaj za "Uređenje dijela prostora Višeslavova 3 – Faza II". Riječ je o stambenoj zgradi koja s dvorištem ima 800 četvornih metara. Grad u prizemlju ima 247 kvadrata. Južno pročelje odnosi se na poznatu čistionicu "Galeb". Projekt uređenja dijela prostora odnosi se na dvije prostorije koje se nalaze u prizemlju stambeno-poslovne zgrade ukupne površine 85,43 četvorna metra.

Zgrada se nalazi na dvije katastarske čestice. Projektom se predviđa uređenje dijela prostora i uređenje fasade te uređenje dvorišta na sjevernom dijelu. Dvorište se uređuje za gradsku agenciju "RaST", koja se preselila na adresu Višeslavova 3 u ožujku ove godine. Procjena novih predviđenih radova bila je 192.000 eura. Ali nitko od građevinara nije se odazvao pa je donesena odluka o poništenju natječaja.

image

Goran Batinić, direktor Razvojne agencije Split

Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:58