StoryEditorOCM
Splitsretno svima

Danas je prvi dan vrtića, splitska psihologinja ima poruku koju bi svi roditelji trebali pročitati: ‘Suza ili dvije...‘

Piše Split SD
2. rujna 2024. - 12:00

Veliki je danas dan za djecu koja kreću u vrtić, ali i za njihove roditelje. Početak je ovo njihovog predškolskog obrazovanja. Miješaju se osjećaju uzbuđenja, ali i straha. Za djecu koja danas prvi put idu u vrtić velika je ovo promjena. Svaki početak je težak, ali ne sumnjamo da će se u ovoj životnoj prekretnici dobro snaći i djeca i roditelji uz podršku odgojitelja. 

Poznata splitska psihologinja Žana Pavlović osvrnula se na prvi dan vrtića. 

- Prvi rujanski dani obavijeni su uzbuđenjem, neizvjesnošću, ponekad i zabrinutošću onih roditelja čija djeca prvi put kreću u vrtić. Najmlađi među njima imaju samo godinu dana, a najstariji šest.

Djeca po prvi puta borave u nekom kolektivu. Za neku djecu, ali i roditelje, ovo je prvo odvajanje od djece na 8 do 10 sati i puno pitanja nad glavom: "Hoće li mu biti dobro u vrtiću? Hoće li se igrati s drugom djecom? Hoće li tražiti vode kad je žedan? Hoće li znati sam na wc? Hoće li jesti ili će biti gladan dok ja dođem po njega?"

Djeci je sve nepoznato, prostor, druga djeca, odrasli, odgojitelji (tete). Čak i djeci koja su ranije išla u vrtić, a osobito onoj koja nisu, treba vremena za prilagodbu.

U vrtiću vas očekuju odgojitelji/ice. Njima ostavljate ono najvrjednije što imate. Neka djeca borave s odgojiteljima više nego s roditeljima kod kuće. Budite spremni i otvoreni za suradnju s odgojiteljima, imajte povjerenja u njihovo znanje i iskustvo. Nemojte se bojati pitati sve što vas zanima. Pitanja služe kako bi se bolje upoznali i kako bi znali kako vaše dijete provodi vrijeme u vrtiću, igra li se, s kime se druži, što mu je danas bilo dobro, a što ga je naljutilo?

Prve dane vrtića pružite djeci više pažnje. Grlite ih, ljubite, jače i češće nego drugim danima. Ako se i dogodi neka suza, ništa strašno. Suza ili dvije, potpuno su opravdane u ovom zahtjevnom periodu kod djece, ali i kod roditelja. Nemojte zaboraviti da nema dobre prilagodbe djeteta, bez dobre prilagodbe roditelja. Dakle, pripremite i sebe.

Vjerujem da većinu djece već za par tjedana ujutro nećete trebati dugo buditi. Umivanje, pranje zubića, spremanje papučica, ruksaka, odjeće i polazak u vrtić. Vrtić, mjesto odrastanja i iskrenih prijateljstava. Sretno svima! - napisala je Pavlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 13:43