StoryEditorOCM
Splitplatile pelegrinke

Direkt upozorava na uništavanje zelenila kod splitskog trgovačkog centra: ‘Ova devastacija je apsolutno nerazumljiva!‘

Piše split sd
24. lipnja 2024. - 13:41

Iz stranke Direkt upozorili su da je na zemljištu Kauflanda na Ravnim Njivama nekoliko stabala posječeno. 

- Posljednjih dana svjedoci smo još jedne devastacije zelenila na zemljištu trgovačkog lanca na Ravnim njivama.

Na parceli veličine dva nogometna igrališta postojalo je samo nekoliko stabala, od kojih su bile i četiri uklonjene pelegrinke. Čudi nas postupanje vlasnika trgovačkog lanca koji je pokazao da mu zaštita zelenila ne predstavlja ništa.

image
Duje Klarić/Cropix

Iste multinacionalne kompanije u drugim državama posebno ističu zelene politike i održivo poslovanje, dok im je to u Hrvatskoj i Splitu nepoznanica.

Usprkos želji građana i aktivnosti komunalnih tvrtki, često uz financiranje od strane Europske unije, koja je prepoznala važnost urbanog zelenila za budućnost, pokazuje se da su nam na lokalnoj razini potrebni bolji načini očuvanja vrijednog zelenila.

Trenutno se naša regija i grad suočava s izrazitim toplinskim valom, s najvećim temperaturama izmjerenim u ovo doba godine, zbog čega je utjecaj zelenih površina i vegetacije od iznimne važnosti.

Iz tog razloga, ovakva devastacija je apsolutno nerazumljivija u kontekstu klimatskih promjena koje su svakim danom sve vidljivije - napisali su iz stranke Direkt i objavili fotografije stanja prije i poslije. 

image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 15:06