StoryEditorOCM
SplitPREDAVANJE

Dođite na tribinu i poslušajte poznate splitske liječnike. Raspravljat će se i o koroni: ‘Ključna je priprema...‘

Piše Split SD
1. listopada 2024. - 11:42

Danas s početkom u 18 sati u dvorani "Vinko Draganja" Dominikanskog samostana Split na adresi Hrvojeva 2, Hrvatska udruga Benedikt organizira javnozdravstvena tribina "Izazovi globalnih pandemija za zdravstveni sustav i pojedinca".

Na tribini sudjeluju prof. dr. sc. Matko Marušić, imunolog prof. dr. sc. Ivo Ivić, infektolog i prof. dr. sc. Ozren Polašek, stručnjak za javno zdravstvo. Uvodnu riječ održat će Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt. Svjetska zdravstvena organizacija u ožujku 2020. proglasila je pandemiju bolesti COVID-19. Od početka pandemije je u svijetu bilo zabilježeno oko 765 903 200 oboljelih te gotovo 7 milijuna umrlih.

image

Matko Marušić 

Nikola Vilić/Cropix

- U Hrvatskoj je bilo oko 1 273 200 oboljelih, a umrlih oko 18 200. Broj umrlih od ožujka 2020. do veljače 2023. u Hrvatskoj porastao je za 12,4 posto u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje, odnosno umrlih je bilo gotovo 20 000 više. Pandemija bolesti COVID-19 pokazala je da se nijedna vlada ni institucija ne može sama suočiti s prijetnjom budućih pandemija. U svijetu u kojem su zarazne bolesti u porastu i virusi ne poznaju granice ključno je osigurati bolju pripravnost i veću otpornost za borbu protiv budućih globalnih prijetnji zdravlju. Zemlje Svjetske zdravstvene organizacije surađuju na novom globalnom instrumentu s ciljem bolje zaštite ljudi, zajednica i zemalja od budućih pandemija - poručuju iz Udruge. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 11:43