StoryEditorOCM
SplitOSOBA OD POVJERENJA

Drmala je Splitom i bila bliska s HDZ-om, a ni Puljak je nije uspio smijeniti. Bivša pročelnica ima novi moćan posao

Piše T. Ga.
12. lipnja 2024. - 07:20
Mirna Veža u Banovini je bila pročelnica za pravne poslove i zastupala je Grad u predmetima koji su bili najveći problemi nakon Spaladium areneJoško Šupić/Cropix

Državno sudbeno vijeće (DSV) imenovalo je Mirnu Vežu sutkinjom Stalne službe u Trogiru koja je organizacijski dio Općinskog suda u Splitu.

Radi se o bivšoj splitskoj gradskoj pročelnici, bliska je s HDZ-om, zastupala je Grad u predmetima koji su bili najveći problemi nakon Spaladium arene.

Kada je Split ostao vez vlasti, nakon ostavke tadašnjeg i današnjeg poteštata Ivice Puljka (Centar) nakon nepune godine (prvog) mandata, u travnju 2022., Plenkovićeva Vlada ju je imenovala svojom povjerenicom za obavljanje poslova iz nadležnosti gradonačelnika, a odlaskom iz Banovine zaposlila se kao sudska savjetnica na Županijskom sudu u Splitu.

No, krenimo redom. Mirna Veža je u gradsku upravu došla u vrijeme gradonačelničkog mandata Andre Krstulovića Opare (HDZ), te je od studenoga 2018. bila na čelu Službe pravnih poslova zaštite i zastupanja.

Grad je, među ostalim, zastupala u 200 milijuna kuna (26 milijuna eura) "teškoj" parnici po tužbi dr. Nebojše Kneževića koji potražuje naknadu za ceste na TTTS-u. Taj spor je počeo dugo prije njezina zapošljavanja u Banovini, ali se u mandatu lokalne "ministrice" okončao na Općinskom sudu u korist dr. Kneževića, a dobra vijest za građane jest da je sada ta presuda pala u revizijskom postupku na Vrhovnom sudu.

image

Mirna Veža

Joško Šupić/Cropix

Ivica Puljak ju je kao gradonačelnik htio smijeniti s pročelničke dužnostiu, ali u tome nije uspio.

Mirnu Vežu je na funkciju povjerenice za Grad Split predložio tadašnji ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica (HDZ), Vlada ju je na tu dužnost imenovala 14. travnja 2022. godine, tjedan dana nakon što su gradonačelnik Ivica Puljak i njegovi zamjenici Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić podnijeli ostavke na svoje funkcije.

Kao sudska savjetnica na Građanskom odjelu Županijskog suda javila se na natječaj za sutkinju Općinskog suda u Splitu. DSV-ovi podaci otkrivaju kako je tekao taj proces imenovanja.

Ukratko, razgovori s kandidatima vodili su se u studenome 2023. godine u Ministarstvu pravosuđa. Istog mjeseca su kandidati upućeni na psihološko testiranje u Dom zdravlja Zapad u Zagrebu.

Na sjednici DSV-a održanoj 1. veljače ove godine donesena odluka kojom se Mirna Veža imenuje sutkinjom u Trogiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 07:32