StoryEditorOCM
SplitBILO JE SVEGA

Fotka splitskog Pazara iz 1937. probudila nostalgiju: u centru grada nekad je bilo pet tržnica, prodavalo se i sijeno...

Piše Mia Uzinić
15. lipnja 2024. - 08:09

"Pazar moje mladosti, djetinjstva, odrastanja..." jedan je od komentara ispod fotografije splitskog Pazara iz 1937. godine, koja se pojavila u poznatoj grupi "Split kroz povijest". Na fotografiji se vide drveni banci i kišobrani koji imaju ulogu suncobrana. 

image

Nekadašnji Pazar

Facebook/Split kroz povijest

Nekada je Split imao čak pet tržnica: glavnu koja se zvala Pazar, tržnicu voća, ribe, drva, pijeska i žala te sijena i slame. Do kraja Prvog svjetskog rata zaklon od sunca je pružalo tek nekoliko stabala, a u međuratnom razdoblju Općina je podigla nadstrešnice pod kojima su se smjestile mesnice, trgovine kolonijalnom robom, prodavaonica kruha, mlijeka i jedna gostionica.

Domaće proizvode su svaki dan na prodaju donosili stanovnici Zagore, među Splićanima poznatiji kao Vlaji. Neki od njih su i pješice dolazili do grada ne bi li zaradili koji dinar. Radi manjka prostora na Pazaru 1924. godine izgrađena je posebna tržnica za prodaju sijena, slame i drva u tadašnjoj Ulici XI. puka. Ribarnica na Obrovu izgrađena je 1890. godine, na Voćnom trgu nalazilo se sedam banaka sa svježim voćem, a žalo i pijesak prodavali su se na kraju Rive. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 08:12