StoryEditorOCM
SplitI VRIME JE

Grad Split uređuje kultno kino na Bačvicama, gradit će se i novi objekt. Pričali smo s arhitektom koji je radio elaborat

Piše Sandi Vidulić
25. ožujka 2024. - 10:03

Grad namjerava urediti ljetno kino na Bačvicama. Raspisana je javna nabava za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju ovog prostora za koju je izdvojeno 60 tisuća eura bez PDV-a.

Premda projektni zadatak uglavnom govori o minimalnim intervencijama koje treba poduzeti, predviđa i novu gradnju u zaštićenom području.

- Uvažavajući iznimnu vrijednost kompleksa Ljetnog kina Bačvice, ali i potrebe korisnika za povećanjem arhitektonskog programa te udovoljavanje suvremenim zahtjevima korištenja, predviđa se nova građevina koja bi sadržavala sanitarije i spremište za inventar Ljetnog kina - stoji u konzervatorskom elaboratu.

Nova gradnja se predviđa na sjeveroistočnom dijelu obuhvata. Zona u kojoj se dozvoljava izgradnja ima maksimalno 19 metara dužine u smjeru juga, od potpornog zida prema ulici Put Firula U smjeru zapada, od istočnog ogradnog zida, ima maksimalno 13 metara. Što znači da građevinska zona ima 247 kvadrata površine. Riječ je o prizemnici, čija visina ovisno o nagibu terena može dosezati do 3,35 metara. Na taj način ravni krov građevine može biti u razini s nogostupom Puta Firula.

Filmska nastava

Novi objekt služio bi za sanitarije i spremište, kaže konzervatorski elaborat, ali u drugom dokumentu, Projektnom zadatku za javnu nabavu, doznajemo da bi taj objekt služio i za druge aktivnosti. Pa se tako spominje i ured Ljetnog kina.

- Ured ljetnog kina sa prostorom više namjena u kojem će se držati filmska nastava, predavanja, prezentacije, obuke. Movie shop može biti povremenog karaktera - stoji u projektnom zadatku.

Ovaj dio Bačvica nalazi se pod zaštitom konzervatora. Štoviše, cijeli potez od uvale Bačvice, Ovčica do uvale Firule i dijela uvale Zenta s bazenom POŠK-a, proglašen je "Kulturno-povijesnom cjelinom priobalnog pojasa gradskog predjela Bačvica". Šef konzervatora Radoslav Bužančić je u očitovanju isprava napisao kako prema mjerama zaštite nije predviđena gradnja ovakvog objekta. No, nije ju zabranio, nego odredio da se mora napraviti konzervatorski elaborat. Nakon izrade elaborata dozvolio je

gradnju, s time da je preporučio da novogradnja bude oblikovno suzdržana kako se ne bi nametnula u zaštićenom prostoru.

image

Kino Bačvice: omiljena destinacija splitskih filmoljubaca

Duje Klarić/Cropix

Na prostoru ljetnog kina Bačvice ubuduće bi se organizirala razna događanja, izložbe, sajmovi, pa i buvljaci.

- Potrebno je predvidjeti nove zone s novim namjenama, kao što su razna jednokratna događanja i manifestacije, poput izložbe na otvorenom, Valentinovo u kinu, Advent u kinu, razni jednodnevni vikend sajmovi, humanitarni sajmovi, buvljaci i slično za koje trenutno ne postoji infrastruktura, te trenutno nisu održivi u ovom prostoru, te koje će nakon rekonstrukcije moći biti realizirane - napominje se u projektnom zadatku.

Komisija za zelenilo "Parkova i nasada" odobrila je da se ispila 12 borova, a riječ je o stablima starim preko 50 godina, desetak metara visokima, koja su održavana, ali imaju slabo razvijene krošnje koje su isprepletene, a donje grane su im suhe. Zaključak je da ih treba ispilati zbog sigurnosti za ljude i materijalnu imovinu. Preporuka PIN-a je da se nastale šupljine dopune borovima i čempresima.

Bolji zvuk

Osim toga, namjerava se poboljšati zvuk ugradnjom prednjih zvučnika ili surround sustava, kao i poboljšati osvjetljenje. Gledalište će imati maksimalno 600 mjesta sa prijenosnim stolicama s naslonima za glavu i ruke. A planiraju se i dva šanka na otvorenom.

Arhitekt Dean Stubnja čiji je ured radio "Elaborat za posebne uvjete i uvjete priključenja" nam je objasnio kako je jedan od problema što je u zaštićenoj zoni na području ljetnog kina, izgrađen bespravni stambeni objekt koji je legaliziran.

- Osim novog objekta, koji će služiti za WC i skladište, kojeg tamo trenutno nema a trebao bi biti, ne ulazi se u nikakve druge intervencije. Za novu gradnju ostavljena je sloboda u izričaju, od zaštite kulturnih dobara pa nadalje i mislim da smo to napravili na zadovoljavajući način - kaže Stubnja i dodaje kako bi se evakuacija u slučaju požara mogla riješiti preko novog objekta koji je predviđen da vizualno ne prelazi nivo ceste.

Od koga je došao imput za novu gradnju?

- Od ovih što vode kino.

Jesu li to Zlatna vrata?

- Tako je, oni žele poboljšati situaciju s tim kinom koje je još takvo od 50-tih godina. Drugačiji su tehnički zahtjevi i sve ostalo nego što je bilo nekada.

Oni bi proširili djelatnost da se mogu druge organizirati druge vrste manifestacija?

- Za djecu, da se mogu unutra organizirati predavanja i drugi sadržaji, to ovisi o programskom sadržaju "Zlatnih vrata". Mi nismo u to ulazili -objasnio je arhitekt.

Vježbe na otvorenom

U Konzervatorskom elaboratu stoji da je Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata" koji upravlja i Ljetnim kinom Bačvice imao "specifične ciljeve", a jedan od njih je "zoniranje prostora za održavanje različitih scenarija (ljetno kino, kazališne predstave, promocije, vježbanje na otvorenom, lutkarska predstava i ostale manifestacije kompatibilne s lokacijom)."

Međutim, ravnateljica "Zlatnih vrata" Danijela Čaljkušić tvrdi da ne zna koliki će se objekt graditi u zaštićenom području. Prvo nam je rekla da o tome pitamo gradske službe koje upravljaju EU-fondovima, a nakon toga je zatražila da pošaljemo mail s upitom. Poslali smo upit zbog čega je za servisne funkcije ljetnog kina na Bačvicama potrebno izgraditi novi objekt veličine do 247 kvadrata

- Centar Zlatna vrata Split je ustanova koja je Zaključkom Grada Splita dobila na korištenje i upravljanje prostor Ljetnog kina Bačvice. Za Vaš upit, o dokumentaciji iz privitka, molim Vas da se obratite nadležnima u Gradu Splitu - odgovorila je ravnateljica Zlatnih vrata.

Poslali smo upit Gradu zašto je za servisne funkcije potrebno graditi objekt koji bi imao površinu 247 kvadrata, a također i direktoru Festivala mediteranskog filma Alenu Munitiću, ali nismo dobili odgovor do zaključenja teksta.

image


 

Božidar Vukičević/Cropix
image



 

Božidar Vukičević/Cropix
image


 

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 02:13