StoryEditorOCM
Splitrazličiti stavovi

Hod za život u Splitu uz povišene tonove i protuprosvjed: Zašto se ne borite za već rođenu djecu?

Piše Tanja Šimundić Bendić
Snimio Nikola Brboleža/cropix
16. lipnja 2024. - 22:34

Oko 700 Splićana, trudnica, mladih obitelji, djece, studenata, umirovljenika priključilo se koloni Hod za život, obitelj i Hrvatsku, koja je u nedjelju popodne uz pjesme, zastave i poklike s početne štacije kraj splitskog HNK u polaganom mimohodu završila na Rivi. Tijekom šetnje prošli su pokraj Đardina i pazara, privukli su veliku pažnju domaćih i stranaca, ali i 14 ‘pro choice" neistomišljenika koji su ih s transparentima dočekali na kraju njihove šetnje.  To je razljutilo sudionike Hoda koji su ih odlučili blokirati svojim tijelima. Okrenuli su im leđa pokazujući im otpor, digle su se i strasti, došlo je i do povišenih glasova među sudionicima Hoda. No brzom rekcijom policije spriječen je potencijalni incident. Ipak do kraja događanja pred kontra aktivistima i sudionicima Hoda postavljen je kordon pripadnika Interventne policije koji su nadzirali razvoj situacije.

Nacionalna koordinatorica inicijative Željka Markić je naglasila kako se sudionici Hoda zalažu za zaštitu prava na život od začeća do prirodne smrti, uz traženje zakonskih promjena.

image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix

Postojeći zakon je zastario, više od 40 mu je godina, i očekujemo da počne odražavati znanstvene činjenice koje kažu kako život počinje začećem. Način kojim će se to regulirati prepuštamo onima koji su za to odgovorni, a to su saborski zastupnici. Promjena zakona bi bila prvi korak. Mi ne želimo da se naši potomci nas srame, ne želimo ignorirati znanstvene činjenice, a one kažu kako čovjekovo srce, moje i vaše, počinje kucati 18-i dan nakon začeća. Želimo da se o tome razgovara u našoj zemlji i raspravlja bez etiketiranja na jasan način, uz poštivanje znanosti. Stvari se mogu mijenjati samo ako se pruži potpora i nerođenom djetetu i njegovoj majci – navela je Markić.

 podrška obiteljima i glas nerođenima

Brankica Boljat, članica organizacijskog tima Hod za život Split, apostrofirala je kako se želi iskoristiti situacija u kojoj se nalaze ranjive djevojke i žene trudnice.

- Želi ih se uvjeriti da je abortus i prekid izlaz, no to nije rješenje, to je pogubno za majku, oca, dijete. I zato želimo biti glas rođenih za život nerođenih. Dajemo podršku obiteljima, glas smo nerođenih. Oni su najkrhkija bića, za koja hodamo danas kako bi zaštitili njihov dragocjeni život – navela je Boljat.

image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix

Kolona je u odličnoj atmosferi prošla ulicama grada, mnoštvo je na rivi pred binom nakon govora i zaplesalo. Sara Popović, članica organizacijskog odbora Split, nam je pritom ispričala i kako je među protuprosvjednicima manifestacije ugledala i svoju prijateljicu. Našle su se na suprotnim stranama, svaka sa svojim stavom, mahnule su jedna drugoj, bez ikakvih sukoba, bez ikakvih teških riječi.

- Uočila sam je u prosvjedničkoj grupi, pozdravile smo se, mahnule smo jedna drugoj. To je pokazalo jednu bitnu stvar da i jedna i druga strana žele mir i zajedništvo. Bez obzira na suprotna razmišljanja. – ispričala nam je i Sara.

ugrožavaju se prava žena

Prosvjednici nisu željeli davati izjave, ali poslali su priopćenje u kojem su naveli da su skupina mirnih građana, koja voli djecu, neki je i imaju, neki će ih imati kada budu spremni. Ustali su protiv Hoda za život zato što smatraju da nisu ono za što se prikazuju. Misle i da se pod krinkom zagovaranja prava djece ugrožavaju prava žena.

image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix

- Ženama se oduzima pravo da odlučuju o svom tijelu kao da su nesposobne donijeti racionalnu odluku. Smatramo da žena savršeno dobro zna kada je spremna za veliku odgovornost imanja i odgajanja djeteta. Ne želimo biti brutalni, ali ljudski zametak, zigota, ne može imati veća zakonska prava od žene bez koje ne bi ni mogao postojati niti preživjeti. Osim toga, zabranom se pobačaj ne prestaje vršiti, nego se gura u sferu ilegalnosti, izvan kontrole zdravstva, u nadriliječništvo, a što žene još više zdravstveno ugrožava.

Ljude koji se zalažu za pravo na izbor se prikazuje kao ubojice djece. Nas koji dovoljno poštujemo pravo žene na izbor tretira se kao krvoloke koji mrze djecu. Mi nismo ZA abortus. Nitko ne voli ići na abortuse. Ali trebalo bi ostaviti pravo izbora jer je to zadnja opcija kad sve ostale institucije zakažu – naveli su u svom priopćenju, pitajući sudionike Hoda zašto se ne bore za živu, već rođenu djecu, napuštenu i zlostavljanu, kojih su dječji domovi prepuni.

image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 22:36