StoryEditorOCM
Splitsvaki kilovat znači

Iznervirani Splićanin: ‘Otkad je nestalo struje, brojila su poblesavila, obračunavaju mi višu tarifu! Oglasio se i HEP

Piše Mia Uzinić
28. lipnja 2024. - 20:34

Stanar Trondheimske ulice u Splitu zabrinut je jer, kako kaže, jr mu HEP naplaćuje skuplju tarifu struje u vremenu kada bi se trebala obračunavati "noćna" cijena struje. S obzirom na to da su cijene svega otišle u nebo, svaka prilika za uštedu građanima itekako znači!

- Nedavno su nam ugrađena nova brojila koja su "poblesavila" nakon što je nedavno nestala struja u cijeloj regiji. Prijavio sam taj problem HEP- putem telefona i elektroničke pošte.

image
Duje Klarić/Cropix/Cropix

Brojila su pokazivala i krivi datum, taj je problem riješen, ali još uvijek pokazuju krivo vrijeme! Idu jedan sat unazad. U 22 sata kada počinje niža tarifa sat na brojilu pokazuje da je 21 i obračunava struju po višoj cijeni. Sramotno! Za svaki slučaj palim bojler, klimu i ostalo tek oko ponoći - govori uznemireni čitatelj koji nam je poslao i snimke brojila. 

image

Snimka koju smo dobili jučer u 20 i 22

Snimio čitatelj

Ubrzo je stigao i odgovor od HEP-a. Naglašavaju da razloga za brigu - nema!

- Na temelju opisanog možemo konstatirati da korisnik nema razloga za zabrinutost zbog mogućeg kvara brojila i bojazan da će eventualno biti zakinut kod obračuna potrošnje električne energije. Uočeni prikaz vremena na brojilu redovno je i ispravno stanje te nije povezano s nedavnim poremećajem u opskrbi električnom energijom.

image
Paun Paunović/Cropix

Naime, vrijeme na ekranu brojila tijekom čitave godine prikazuje se prema zimskom računanju vremena. U ljetnom razdoblju brojilo bilježi potrošnju prema višoj dnevnoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sati, a niža tarifa obračunava se od 22 sata do 8 sati idućeg dana. Usklađena je sa stvarnim ljetnim vremenom. Napominjemo da ovih dana nismo zaprimili nijedan sličan upit - poručuju iz HEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 20:35