StoryEditorOCM
Splitprošla godina i pol

Jeste li i vi primijetili? Nešto je čudno oko iznosa naknada na povratnim ambalažama, ljudi su zbunjeni

Piše M. Dr.
24. srpnja 2024. - 21:54

Koliko će iznositi naknada za povrat boca kada prijeđemo na euro? Građani su se pitali još prije nekoliko godina kada je najavljeno da u Hrvatsku stiže euro.

Službena valuta u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine je euro. Bila je to velika promjena za sve građane – plaće i sve cijene od tada iskazuju se u eurima.

Prelaskom na eure mijenjat će se i iskazivanje niza naknada za koje smo navikli da se prikazuju u kunama, a jedna od tih naknada jest i ona za povratnu ambalažu, najavljeno je 2022. godine.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objasnilo je kako će se iznos naknade za povratnu ambalažu odredit sukladno svim propisima koji uređuju uvođenje eura u Republici Hrvatskoj.

- Povratna naknada nije iznimka u odnosu na ostale izračune u procesu zamjene hrvatske kune eurom, pojašnjavali su prije dvije godine.

S obzirom na to da fiksni tečaj konverzije iznosi 7,53450 kn, to bi značilo da će te za bocu za koju sada dobijete 0,50 kuna od siječnja sljedeće godine dobiti 0,07 eura, odnosno, umjesto 50 lipa dobivat će se sedam centi, kazivali su iz Ministarstva gospodarstva tada.

Prošlo je više od godine i pol dana od uvođenja eura, no na bocama, na ambalažama za koje vrijedi povratna naknada iznos je naznačen još uvijek u lipama. Na to nam se požalio i naš čitatelj.

Za napomenu, povratne ambalaže uredno se mogu vraćati, za njih se isplati između sedam do osam centi, no postavlja se pitanje zašto lipe nisu promijenjene u cente.

- U našim trgovinama na bocama za koje se naplaćuje povratna naknada iznos naznačen u kunama odnosno lipama iako smo uveli valutu euro, napisao nam je u mailu pitajući se zašto.

- Ne znam jeste li i vi primijetili, pita se naš sugrađanin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. rujan 2024 18:06