StoryEditorOCM
Splitdrugi rođendan

Kako su splitski liječnici spasili život mladiću koji je stradao u požaru na benzinskoj? ‘Imao je četiri operacije...‘

Piše Ivica Marković
14. listopada 2024. - 19:36

Nakon što je jutros sa Zavoda za plastičnu kirurgiju KBC-a Split otpušten tridesetogodišnji hrvatski vojnik koji je teško nastradao u prometnoj nesreći koja se 3. rujna dogodila na A1, na benzinskoj crpki "Mosor jug" kod Trnbusa u omiškom zaleđu, doznali smo kako je tekao put oporavka ovog hrabrog mladića.

- Radilo se o dubokim opeklinama 3. stupnja. Nakon što je pacijent obrađen na Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu (OHBP), premješten je na Jedinicu intenzivnog liječenja (JIL), gdje je bio na strojnoj ventilaciji. Uz opekline kože imao je dišnu respiratornu opeklinu koja je dodatno komplicirala situaciju i koja pacijenta stavlja u nepovoljniji položaj - navodi doc. dr. sc. Ivan Utrobičić, poznati splitski liječnik, specijalist opće kirurgije i subspecijalist plastične kirurgije.

Do strašnih ozljeda je došlo uslijed benzinskih para koje su zapaljene i pod velikim pritiskom i temperaturom eksplodirale i ušle u dišni sustav, uništavajući ga.

image

Doc. dr.sc. Ivan Utrobičić

Privatni album

- Moram istaknuti vrhunski rad svih bolničkih anesteziologa predvođenih doc. dr. sc. Sandom Stojanović Stipić, predstojnicom Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje (JIL) koji su "iznijeli" ogroman dio posla i koji su upotrijebili najsuvremenije metode liječenja u liječenju respiratornih opeklina, kao i onih kožnih. Ovom velikom uspjehu pridonijeli su svojim radom i djelatnici plastične kirurgije predvođeni dr. Josipom Banovićem, pročelnikom Zavoda za plastičnu kirurgiju.

Iskazali se anesteziolozi

Usko smo surađivali i, na svu sreću, sve je završilo dobro. Moram posebno istaknuti medicinske sestre iz JIL-a, kao i one s Plastike koje su pacijenta njegovale 24 sata, bile uz njega i brinule o njemu najbolje što su znale i mogle. Njega opečenog bolesnika, što se tiče sestrinske službe, je vrlo specifična i zahtjeva od medicinskih sestara, ne samo znanje, nego i ogromnu volju i feeling prema pacijentu i toj problematici - naglašava dr. Utrobičić.

image
Nikola Vilić/Ilustracija/Cropix

U prvim danima nakon nesreće bilo je najpotrebnije pacijenta koji je imao teške opekline i koji je bio životno ugrožen, stabilizirati iz akutne faze i tu su splitski anesteziolozi pokazali visoku klasu.

- Opekline su, naravno, kod svakog pacijenta teške za liječenje, ali su spojive sa životom, kada nemate respiratornu komponentu. Ta respiratorna komponenta dodatno komplicira liječenje. Našeg pacijenta, koji je, moram istaknuti, bio vrlo optimističan, suradljiv u svom liječenju, i izuzetno pristojan mladić, svi smo ga zavoljeli i s njim uspostavili jedan izvanredan odnos - istaknuo je dr. Utrobičić.

Da bi sve prošlo kako treba i da bi se on u potpunosti oporavio bilo je potrebno obaviti četiri operativna zahvata, u punoj (dubokoj) anesteziji koji su trajali po dva-tri sata.

Zanimalo nas je što se kod ovakvih ozljeda radi, odnosno kako se liječi pacijenta?

image
Shutterstock

Odradio i fizikalnu

- Prilikom operativnog zahvata kod takvih se pacijenata uzima njihova zdrava koža, te se presađuje na one površine koje su opečene. No, prije nego što se ta nova, zdrava koža presadi, potrebno je potpuno ukloniti onu kožu koja je opečena i dobiti zdravu krvareću površinu na kojoj se pacijentu presadi zdrava koža - kazao je dr. Utrobičić.

A ako pacijent nema zdravu kožu?

image
Ante Čizmić/Cropix

- KBC Split kao Centar izvrsnosti za opekline ima metode pokrivanja opečenih površina sa zamjenama za kožu, a te zamjene mogu biti i umjetni materijali pripremljeni za te svrhe kao što je kadaverična koža.

Osim svega ovoga, pacijent je bio podvrgnut i fizikalnoj terapiji i stoga sve pohvale našim kolegama fizijatrima i fizikalnim terapeutima koji su također uložili veliki napor kako bi pacijent, u što boljoj formi i što boljeg zdravstvenog stanja napustio KBC Split - zaključio je doc. dr. sc. Ivan Utrobičić.

Splitski plastičari i anesteziolozi još su jednom pokazali kako spadaju u sam hrvatski, ali i svjetski vrh u ovakvim vrstama liječenja, a što su dokazali još davne 2007. godine kada su uspjeli spasiti život Frani Lučiću, jedinom preživjelom vatrogascu iz kornatske tragedije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 19:37