StoryEditorOCM
SplitKazališne daske

Kerumova kći i zet trljaju ruke: s Brda se preselili u elitni kvart, a na Benama im biznis ide odlično! Evo svih detalja

Piše Sandra Barčot
7. srpnja 2024. - 14:52
Uvala Bene je u koncesiji na 15 godina tvrtke ‘National‘, čiji je vlasnik i direktor Ante Vukorepa, zet Željka KerumaNikola Vilić/Cropix

Nastavljaju se izvedbe predstava u sklopu "Splitskog ljeta" na Marjanu, preciznije na Benama.

Zbog toga su županijski vijećnici splitsko-dalmatinski donijeli odluku o "povjeravanju obavljanja sporednih djelatnosti drugim pravnim osobama unutar koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja rekreacijsko-kupališnog centra, ugostiteljskog objekta i plaže u uvali Bene" koju je u konačnici potpisuje župan Blaženko Boban (HDZ).

image

Uvala Bene je u koncesiji na 15 godina tvrtke ‘National‘, čiji je vlasnik i direktor Ante Vukorepa, zet Željka Keruma

Nikola Vilić/Cropix

Naime, treba urediti odnose između koncesionara poznatog kupališta i okolnih sadržaja u park-šumi Marjan, te se odlučilo ići u podkoncesiju za razdoblje od 30. srpnja do 21. kolovoza ove godine. Što to konkretno znači?

Županija kao davatelj koncesije daje suglasnost koncesionaru, splitskoj tvrtki "National", sa sjedištem u zgradi trgovačkog centra "Joker", za povjeravanje obavljanja sporednih djelatnosti Hrvatskom narodnom kazalištu. Sporedne djelatnosti u ovom slučaju su kazališne djelatnosti, priprema i izvedba predstava, organiziranje dramskih, glazbenih i glazbeno-scenskih priredbi u izvođenju gostujućih ansambala te organizacija "Splitskog ljeta".

Za prihod koji teatar ostvari na Benama, umanjit će se prihod tvrtki "National" pri obračunavanju promjenjivog dijela koncesijske naknade, u postotku koji je definiran ugovorom o koncesiji koji datira od 20. travnja 2018. godine, a riječ je o 1,5 posto godišnjeg prihoda na Benama koji ide i Županiji.

Ugovorom o poslovnoj suradnji između "Nationala" i HNK definirano kako privatna tvrtka kazalištu prepušta korištenje parcele u koncesijskom obuhvatu, i to bez naknade.

image

Pozornica za lanjsko 69. Splitsko ljeto, bila je na prostoru teniskih terena

HNK Split

Podsjetimo, tvrtka "National" bila je, među ostalima, i u vlasništvu Igora Sapunara, nećaka nekadašnjeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma i predsjednika Hrvatske građanske stranke (HGS), koja danas ima četvero vijećnika u Županijskij skupštini među kojima su Sapunarov otac Petroslav, bivši predsjednik tog tijela, te teta Nevenka Bečić, nekadašnja čelnica Gradskog vijeća Splita u mandatu - Željka Keruma.

Koncesija za pomorsko dobro u uvali Bene ugovorena je na razdoblje od 15 godina, počevši od 2018., pri čemu je već sljedeće godine tvrtku "National" preuzeo Ante Vukorepa, Kerumov zet, suprug njegove starije kćerke Neve, te brat Ivana Vukorepe (HDZ), direktora županijske tvrtke "Regionalni centar čistog okoliša", zadužene za još uvijek nedovršeni projekt "tvornice smeća" kod Lećevice.

Primjetno je i da mlada obitelj Vukorepa ima novu službenu adresu, s Vranjičkog puta na Brdima preselili su se - na Bačvice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 18:39