StoryEditorOCM
Splitsvečano

Koncertom Zbora i Orkestra HNK Split završena proslava Dana Splitsko-dalmatinske županije i svetoga Jeronima

Piše SPLIT SD
1. listopada 2024. - 20:49

Jučerašnjim koncertom solista, Zbora i Orkestra HNK Split ispred zgrade splitskog teatra  otvorena je nova kazališna sezona te je obilježen Dan Splitsko-dalmatinske županije.

Svečanosti je, u sklopu obilježavanja Dana Županije Splitsko-dalmatinske,  nazočio i župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban sa suradnicima. "Dvije zastave koje krase pročelje HNK predstavljaju našu županiju i svetoga Jeronima. On je kroz povijest obilježio Dalmaciju.

Proslava Dana županije i blagdana svetoga Jeronima zaslužila je da u elitnom prostoru, u hramu kulture Splita i Splitsko-dalmatinske županije zajednički otvorimo novu kazališnu sezonu. Hvala svim izvođačima i orkestru kojega sam slušao više puta, ali iz svoga srca nikako ne mogu izbaciti njihov nastup u Vrlici, autohtonom mjestu Ere s onoga svijeta", poručio je župan..

Pod ravnanjem maestra Vetona Marevcija, koncert je započeo intoniranjem djela Ljube Stipišića Delmate "Čuj, dozivlju časni pređi", ujedno i himne Splitsko-dalmatinske županije, a nastavio se najljepšim arijama opernih naslova koji su premijerno izvedeni u protekloj sezoni HNK Split (Mozartova "Čarobna frula" te Bellinijeva "Capuleti i Montecchi") i onih koji očekuju splitsku kazališnu publiku u sezoni 24/25 (Leoncavallova "I Pagliacci" i Donizettijev "Ljubavni napitak"). 

Oduševljenje publike izazvali su nadahnuti nastupi solista Nele Šarić, Antonije Teskere, Vladimira Garića, Lovre Gujinovića, Tee Požgaj, Matije Škilje i Tine Matković, a koncert je završio svima dragim djelima splitskih skladatelja Josipa Hatzea, Ive Tijardovića i Jakova Gotovca.

image
Slobodna Dalmacija
image
Slobodna Dalmacija
image
Slobodna Dalmacija
image

Slobodna Dalmacija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 20:50