StoryEditorOCM
Splitpošto mac?

Listopad je, a na splitskom Pazaru se prodaje proljetna delikatesa! Prodavačicu iz Tugara opsjedaju: ‘Ovo je čudo!‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
1. listopada 2024. - 15:27

Pa dobro, je li moguće da se na splitskom Pazaru 1. listopada mogu naći šparoge? I to ne jedna, ne dvije, nego macevi i macevi, svaki po osam eura. Nikle su u Žrnovnici na potezu od Stridivice do Vršine. I nema čovjeka koji je pokraj njih prošao, a da mu nisu zapele za oko. Znate li dokle se o tom čudu s Pazara priča?

Skroz do ‘Cvjetne ulice‘, na drugom kantunu od štanda Tugarke koja ih ovih dana prodaje. I na kioscima nam prodavačice pričaju kako se kupci krste da se užežin zime dogodila šparoga. I kako im koji novi dođe, opet im ponovi istu priču, o proljetnoj delikatesi u jesen, o tome kako je vrime otišlo u prdac, kako se proljeće događa kad ne treba, kako se po gradu hoda u kratke rukave i da je sve ovo oko nas poludilo.

image

Je li ovo moguće - nikle šparoge, a zima kuca na vrata

Tanja Šimundić Bendić

Jer imati toliko mladih, a jesenskih šparoga u ovo doba godine, alo, pa gdje toga ima. Na štandu na kojem se nude svraćaju čak i turistički vodiči i strancima pojašnjavaju, ovo je šparoga, to domaći svit jako voli. A između njih se guraju domaći, ne mogu vjerovati što svojim očima vide. Pa se pitaju da nije plastična. Ili je možda dekor? A da nije navlakuša, stara šta je iskočila iz dubokog. Bogme nije, prava je da pravija i friškija ne može biti. I čak joj ni osam eura po macu nije brana za odlazak u pravcu lonca i teća.

image

Nisu dekor, nisu plastične, prave su, friške, upravo izrasle jeseni usprkos

Tanja Šimundić Bendić

- Nikad ih mi ovako kasno imali nismo. I nema ko nije proša, a da u čudu nije uzviknija - ovo je čudo! Svako malo neko stane, i pita, jesu li lanjske, odakle su? Kažem im ma koje lanjske, iz šume su, nisu iz ormara i kreveta. Pitaju ma kako je to sada nikla. Kako? Evo kako, ovaj nedavni veliki požar u Žrnovnici spalija je zemlju, sve je satra, izgorija šparožinu.

Ali priroda je čudo. Kako je pala kiša, a vani je još bilo toplo, šparoga se opet vratila u život. Dobro joj je čim je ovako bujno niknula. Mi smo jedini na Pazaru šta je imamo i mislim da je ovo zadnja za ovu sezonu.

Je li kupuju? Ma naravno da kupuju, čovik mi je iz Zagreba odma uzeja nekoliko maceva. Kod njih je vrime od šparoge davno prošlo. Kod svih je vrime od šparoga davno prošlo. Ovo je čudo kakvo odavno vidili nismo – kaže nam prodavačica.

image

Mac osam eura

Tanja Šimundić Bendić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 15:28