StoryEditorOCM
Splitpopravni

Maja Đerek trlja ruke! Suspendirana pročelnica na sudu srušila Puljkov pravilnik o davanju stanova u najam

Piše SPLIT SD
5. lipnja 2024. - 12:21

Visoki upravni sud je ukinuo gradski Pravilnik o davanju stanova u najam. Razlog je taj što nije provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću prije donošenja, nije objavljen plan savjetovanja s javnošću niti sudjelovanje u radnim skupinama.

Piše to Dalmatinski portal, navodeći kako je riječ je o presudi koju je inicirala Maja Đerek, suspendirana pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu. Pokrenula je postupak zakonitosti pravilnika, a spornim je smatrala to što je gradonačelnik Ivica Puljak donio taj pravilnik te što služba nije provela javno savjetovanje.

Što se tiče dijela tko je ovlašten za donošenje pravilnika, Đerek nije bila u pravu. Taj dio nije sporan. Prije nego su ukinuta, poglavarstva su donosila pravila o davanju stanova o najam, a kasnije su tu dužnost preuzeli općinski načelnici, gradonačelnici i župani.

- Sukladno navedenom gradska poglavarstva prestala su s radom te je jedino izvršno tijelo Grada gradonačelnik pa je na temelju navedenog gradonačelnik Grada Splita ovlašten donositi Pravilnik o davanju stanova u najam te njegove izmjene - podvukao je Visoki upravni sud.

No, bila je u pravu kada je podnijela prigovor Upravnom sudu jer službe nisu provele postupak javnog savjetovanja.

Izmjene Pravilnika su donesene u veljači 2023. godine u ovom mandatu gradske vlasti dok je Maja Đerek bila pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu, službe koja je trebala trebala provesti javno savjetovanje. A sam Pravilnik koji je ukinut datira iz 2021. godine iz mandata Ivana Leke.

Grad Split je sada dužan provesti postupak javnog savjetovanja te donijeti novi Pravilnik, ali je volja gradonačelnika hoće li prihvatiti prijedloge i primjedbe javnosti, jer je isključivo Ivica Puljak ovlašten za donošenje uvjeta dodjele gradskih stanova.

Što se tiče spornih posljednjih izmjena Pravilnika o davanju stanova u najam na koje se ova presuda odnosi, Dalmatinski podsjeća na kako se izašlo ususret liječniku koji ima kuću na potezu iza Omiša.

Prema striktnim pravilima, trebao je vratiti stan, ali je dodana odredba da se ‘iznimno, pravilo da nekretnina ne smije biti u radijusu od 90 kilometara kopnene udaljenosti od grada ne odnosi na osobe od interesa za grad zdravstvene struke koje su dužne po pozivu poslodavca žurno doći na radno mjesto‘. U Banovini su priznali tada da su mu izašli ususret. Osim toga, izrijekom je navedeno u izmjenama da umirovljenici ostaju u stanovima i nakon završetka radnog vijeka s tim da ispune određene uvjete.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 12:46