StoryEditorOCM
Splitproblem odvodnje

Mještani Stobreča kunu se da fekalije u moru nisu iz njihovih kuća: ‘Maestral nam iz Splita donese...‘ Vodovod ima ideju

Piše Ana Pivčević
28. lipnja 2024. - 20:47

Nakon pojave fekalija na južnoj obali Stobreča prošlog tjedna na dijelu plaže koju domaći zovu "Ispod 11 bilih" na potezu prema Splitu, koju su nam dojavili građani, javio nam se i Lovre Stipinović, stanar Ivankove ulice koja se nalazi iznad tog kupališta.

Građane koji su jutros spas potražili na popularnoj plaži nadomak Splita dočekao užas: ‘Ispuštaju kanalizaciju...‘

Odmah na početku razgovora nam je kazao da nema šanse da je riječ o tome da je netko iz privatnih kuća na tom području ispraznio septičku jamu. 

- Taj dio je malo zavučen i često se zna dogoditi da kada je maestral da nam od Splita donese fekalije. Bilo je i nebrojeno situacija da neki turistički brod svoj tank isprazni u kanalu pa to završi na našoj plaži. Na fotografijama koje su vam stigle vidi se da je riječ o maloj količini što je znak da nije nikakve pražnjenje septičke jame u pitanju - govori nam gospodin Lovre. 

Upozorio nas je i na problem koji imaju stanari Ivankove ulice od kućnog broja 1 do 9.

image

Ivankova ulica

Duje Klarić/Cropix

- Veći dio Ivankove ulice spojena je na kanalizaciju, a samo naš dio još uvijek nije riješen. Gradska tvrtka "Vodovod i kanalizacija" je radila projekt da se naših nekoliko objekata spoji na sustav, ali po meni taj način nije dobar jer se nas stavlja u nezavidan položaj.

Kućne brojeve 1, 3 i 5 bi mogli spojiti na kanalizaciju na putu, ali mi na brojevima 1a, 1b, 7 i 9 imamo spoj s južne strane i oni su govorili da je jedino rješenje napraviti posebnu jamu i da onda prepumpavamo iz naših. Predložio sam im jednostavnije rješenje, a to je da se iza kafića na gradskom zemljištu napravi crpna stanica i da se naše kuće onda na to spoje.

Time bismo izbjegli korištenje pumpi, a iskoristili bismo postojeću infrastrukturu i ovo rješenje ne bi tražilo puno zahvata u prostoru. Svi mi imamo septičke jame, jer se to tako radilo 60-ih godina kada su kuće izgrađene. Mi smo prvi za uklanjanje jama, ali želimo da nam se spoj na kanalizaciju omogući na pristojan i adekvatan način - objašnjava nam Stipinović i ističe da ne želi da ih se gleda kao krivce kada to nisu. 

image
Duje Klarić/Cropix

Dodao je i da su na njegov kućni prag prošlog tjedna kada smo objavili vijest o pojavi fekalija na plaži stigli vodni redari, ali da je sve bilo uredno. 

Na lice mjesta, na sporno područje dijela Ivankove ulice, u petak, 21. lipnja stigli su i tehnički direktor "ViK-a" Ivica Perić i voditelj u Sektoru investicija i razvoja inženjer Marko Čagalj. 

- Još jednom smo sagledali sve mogućnosti spoja na postojeći sustav odvodnje i utvrdili kako je ovog trenutka to moguće jedino internim pojedinačnim prepumpavanjem svakog od spomenutih objekata. Skorom izgradnjom planiranog gravitacijskog kolektora u Ivankovoj ulici veći broj objekata moći će se spojiti gravitacijski, a prema prvim izvidima od tri do pet nižih stambenih jedinica zahtijevat će crpljenje.

ViK će u što kraćem vremenu još jednom napraviti tehno-ekonomsku analizu je li opravdano i je li uopće tehnički izvedivo obzirom na samu blizinu mora, strminu terena, nemogućnost kolnog pristupa izgraditi jedinstvenu crpnu stanicu ili će konačno rješenje kao što je već i bilo najavljeno biti pojedinačne kućne pumpice koje u sklopu aglomeracijskih projekata VIK svojim potrošačima dodjeljuje besplatno - kazao nam je Perić.

image
Duje Klarić/Cropix

Dodao je da su građani skeptični kada se govori o internim crpnim stanicama. Istaknuo je da je riječ o iznimno pouzdanim uređajima zanemarive potrošnje, koji se nakratko upale nekoliko puta dnevno ovisno o potrošnji. Crpke su smještene u zatvorenu čahuru čiji je kapacitet predviđen i za neželjene prekide električne energije. 

- Stanari Ivankove 5, 7 i 9 bili su vrlo susretljivi, iznijeli su svoje do sada nama poznate probleme i najveći problem pražnjenja dviju septičkih jama na adresama 7 i 9 zbog strmine terena prema moru i velike visinske razlike zbog koje postojeći koncesionari ne mogu prazniti njihove jame.

Kako sam odnedavno dobio saznanje da je jedan od koncesionara nabavio specijalnu cisternu s puno jačom vakuumskom  pumpom, stranke su isti dan organizirale pražnjenje predmetnih jama i VIK-u dostavili potvrde i račune na uvid.

Tehničke službe ViK-a još jednom će razmotriti svaki objekt pojedinačno i donijeti stručno mišljenje i odluku o najprihvatljivijem trajnom rješenju spoja, a vodni redari će periodički ili po prijavi kao i do sada nadzirati pražnjenje individualnih sustava odvodnje - kazao nam je tehnički direktor Perić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 20:48