StoryEditorOCM
Splitna današnji dan

Mrtva tijela poznatog vladara i njegove supruge nakon povijesnog atentata prošla su i kroz Split: zavladala je žalost...

Piše Mia Uzinić
28. lipnja 2024. - 18:03

Prošlo je 110 godina od sarajevskog atentata na Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Taj događaj obilježio je povijest jer je poslužio i kao povod za početak Prvog svjetskog rata. Gavrilo Princip, član tajne organizacije "Mlada Bosna", izvršio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika i nadvojvodu. Ono što je manje poznato je da su mrtva tijela Sofije i Franza na putu do vječnog počivališta prošla i kroz Split. 

image

Tijela Franza Ferdinarda i supruge Sofije 

Arhiva

Carska jahta kojom su odvezena mrtva tijela F. Ferdinanda i njegove supruge Sofije konačno kreće u obnovu. Evo priče...

- Prevezena su dvorskim vlakom do luke u Metkoviću na rijeci Neretvi. Tu su prenesena na jahtu "Dalmat" koja je isplovila na otvoreno more. Dočekala ih je flota ratnih brodova, na čelu s drednotom "Virbus Unitis" na koji su preneseni lijesovi. Smješteni su na krmu broda i pokriveni crvenim sagovima. Oko njih su stražarili časnici. U mimoplovu su bili ratni brodovi "Tegethof" i "Zriny", dvije oklopnjače, tri torpinjere i jahta "Lacroma". Odatle su otplovili put Trsta. 

Došli su pred splitsku luku iz smjera Bačvica gdje se brodovlje zaustavilo nekoliko minuta. U tom momentu oglasila su se sva crkvena zvona. Na lukobranu i obližnjem vrtu kuće Katalinića, okupila se masa, državni činovnici, članovi općinske uprave te voditelji svih gradskih ureda i društava.

Na ispraćaj je otišao i biskup s klerom pomoliti se i iskazati čast pokojnicima. Za to vrijeme Narodna glazba je svirala tužnu koračnicu. U gradu je zavladala žalost. Akademsko društvo "Zora" obustavilo je proslavu 50. godišnjice djelovanja radi sućuti. Biskup Antun Gjivoje odredio je da se u katedrali prirede svečane zadušnice. On je u ime klera i naroda poslao carskoj kancelariji u Beču brzojav sućuti - opisao je u svojoj knjizi Stanko Piplović

image

Tijela Franza Ferdinarda i supruge Sofije 

Arhiva

Splićani su u velikom stilu ispratili i lijes Aleksandra I. Karađorđevića kojeg su ubili ustaški su emigranti i makedonska revolucionarna organizacija VMRO u Marseilleu 9. listopada 1934. godine. Državna žalost trajala je šest mjeseci, od čega je šest tjedana vladala duboka žalost. "Službeni glasnik" tada je objavio da su Karađorđevićeve posljednje riječi bile "Čuvajte Jugoslaviju". 

Njegovo mrtvo tijelo stiglo je zadnji put u Split odakle je prevezeno u grobnicu na Oplencu pokraj Beograda. Na posljednjem ispraćaju u Splitu okupilo se mnoštvo građana. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 18:28