StoryEditorOCM
SplitSAŠKO GEŠOVSKI

Na Banovinu stiže spomen ploča na latinici i ćirilici u spomen na ročnika JNA! Čeka se samo blagoslov vijećnika

Piše Petar Čikeš
23. listopada 2024. - 09:39

Nakon što je jučer održana peta sjednica Komisije za imena ulica, trgova i spomenike, još je samo potvrda splitskog Gradskog vijeća potrebna da bi se na zgradi Banovine postavila spomen ploča Saški Gešovskom, ročniku JNA koji je poginuo za vrijeme prosvjeda 1991. godine pred Banovinom. Više nego izvjesno je da će odluka dobiti dobiti potvrdu Gradskog vijeća budući da protivnici postavljanja spomen ploče nemaju većinu u vijeću.

U Splitu je 1991. poginuo mladi makedonski ročnik. Branitelji ne žele da on dobije spomen ploču: ‘Kriva je JNA...‘

Postavljanje ploče inicirao je Marko Gaj iz Splita koji je uputio zahtjev gradskoj Komisiji. Nakon što je Konzervatorski odjel dao suglasnost 11. ožujka 2024. godine, Komisija je raspravljala o prijedlogu na svojoj 5. sjednici održanoj 22. listopada 2024. godine. Iako je ova inicijativa izazvala polemike u splitskoj javnosti, Komisija je na kraju odlučila u korist postavljanja spomen ploče.

U posjedu smo zapisnika Komisije koja je odlučivala o prijedlogu postavljanja spomen ploče Saški Gešovskom.

image
/Privatni album

Odluka je donesena većinom glasova – osam članova Komisije glasalo je za prijedlog, među kojima su: Damir Barbir, Maja Čović, Ante Krstulović, Duje Jakovčević, Snježana Šago, Ante Alujević, Anita Birimiša i Srđan Marinić.

Četiri člana Komisije bilo je protiv među kojima su: Marijan Čelan, Lidija Bekavac, Ivan Ugrin, i Marica Vidović. Na jučerašnjoj sjednici su bili odsutni članovi komisije Damir Šarac, Andro Krstulović Opara i Josip Markotić. 

Na spomen ploči će, na latinici i ćirilici, stajati natpis: Saško Gešovski, Kavadarci, 31. 10. 1971 - Split, 6. 5. 1991., nesretno stradao 6. svibnja 1991. godine.

image
Duje Klaric/Cropix
image

Saško Gešovski

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 10:36