StoryEditorOCM
Splitcrvene bobice

Na Marjanu uočena otrovna biljka: ‘Samo branje može prouzročiti jake upale kože, možemo se raniti oštrim kristalima‘

Piše P. K.
6. srpnja 2024. - 22:39

Na Facebook stranici "Split i oko Splita" jedan savjesni građanin objavio je da je na Marjanu pronašao biljku koja je otrovna na sami dodir. Radi se o biljci kozlac, prepoznatljivoj po crvenim bobicama, koje su ujedno i njen najotrovniji dio, uz gomolj.

- Između Bena i Instituta na Marjanu primijećena je otrovna biljka kozlac. Nije otrovna samo konzumacija, i branje biljke je vrlo opasno. Kako uz tu cestu prolazi dosta djece, potrebno je obratiti pozornost.

Svi dijelovi biljke, uključujući crvene plodove, iznimno su otrovni. Čak samo branje kozlaca može prouzročiti jake upale kože, jer se možemo raniti oštrim kristalima, a nadražujući aroin kojeg ima u biljci time još brže prodire u kožu - napisao je.

Kako je navedeno na Hrvatskoj enciklopediji, u Hrvatskoj raste pet vrsta ove biljke, a najčešći je obični kozlac. 

- Plodovi su mu crvene bobe. Nekada se koristio pri liječenju različitih bolesti, osobito upala sluznice. Danas se manje preporučuje, zbog otrovnosti svih, a napose podzemnih dijelova biljke. U primorju je čest talijanski kozlac - navedeno je.

Dakle, ako uočite ovu biljku, divite joj se iz daljine. Posebno pripazite na djecu, koju bi mogle privući žarkocrvene bobice.

image

Objava na grupi "Split i oko Splita"

Screenshot/Facebook

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 02:19