StoryEditorOCM
Splitlaureati SLOBODNE

Nagrada Emanuel Vidović otišla u ruke velikana koji je zadužio muzejsku djelatnost Splita: ‘Više od 40 godina rada... ‘

Piše M. U.
17. lipnja 2024. - 21:39

Nagradu "Emanuel Vidović" za životno djelo iz područja umjetnosti ove godine dobio je Goran Borčić, ravnatelj Muzeja grada Splita od 1998. do 2007. godine. Nagradu mu je uručio predsjednik žirija, prof. emeritus Joško Belamarić na proslavi 81. rođendana Slobodne Dalmacije u svečanom ambijentu hotela "Brig" na splitskim Bačvicama. Borčić je više od 40 godina radio stručno, predano i znanstveno čime je bitno doprinio razvoju muzejske djelatnosti što je prepoznao i stručni žiri "Slobodne". 

- Vijest o nagradi primio sam s nevjericom. Cijeli svoj rad proveo sam uz lik i djelo Emanuela Vidovića po kojemu ova nagrada nosi ime. Moram zahvaliti svim kolegama koji su mi davali ideje i pisali recenzije. Hvala i mojoj obitelji koja me podržavala, posebno mojoj supruzi koja je uvijek bila uz mene - kazao je Borčić.

image

Joško Belamarić i Goran Borčić

Tom Dubravec/Cropix

Borčić je zaslužan za prostor Mletačkoga kaštela na Trgu braće Radića, aktivno je radio na projektu Galerije "Emanuel Vidović", u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizirao je brojne izložbe u Europi i Južnoj Americi. Autor je brojnih djela koja čuvaju splitsku povijest: od pojave prve fotografije Splita do održavanja Mediteranskih igara.

Njegova posljednja knjiga prezentirana je na ovogodišnjoj proslavi sv. Duje. Radi se o katalogu vatrenog osmanskog oružja iz Etnografskog muzeja nastalog u poznatim oružarskim središtima Bosne i Hercegovine, dalmatinske Zagore, Boke kotorske, Kosova i Srbije, Makedonije, Albanije i sjeverne Grčke te Italije. 

image
Tom Dubravec/Cropix

Veliki radnik

Diplomirao je povijesti umjetnosti na Filozofskome fakultetu u Beogradu 1978. godine, a od 1984. godine zaposlen je u Muzeju grada Splita, gdje je preuzeo rad na zbirkama staroga oružja, medalja, značaka i primijenjene umjetnosti, te fototeku.

Znanja o starom oružju usavršavao je u Istanbulu (u ustanovama Askerî Müze – Vojni muzej, Topkapi Sarayi Müzesi i Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), što je rezultiralo izložbama poput: "Obrana Splita pod mletačkom upravom" (1985.) i "Staro oružje" (1986.), te knjigom "Zbirka oružja Muzeja grada Splita" (2013.)

Veliku zbirku fototeke sustavno je obrađivao tematski i muzeološki s više od 18.000 upisanih i detaljno obrađenih fotografija u Zbirci fotografija. Dio je predstavio zapaženim izložbama: "100 godina kupališta na Bačvicama" (1991.); "Ðir po Pjaci" (1996.); "Splitska Riva" (1997.); "Split na Sudamju" (1999.); "Split u objektivu Luciana Morpurga" (2001.); "Marjan nekada: iz fototeke Muzeja grada Splita" (2004.); "Riva dozvana iz zaborava"; "Splitski karnevali" (2009.)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 21:47