StoryEditorOCM
Splitčeka se samo datum

Nakon 10 godina odgađanja napokon se prodaje Spaladium Arena, ovo je početna cijena. Grad Split joj je došao glave...

Piše Tanja Gattin
30. travnja 2024. - 17:29

Kucnuo je i taj čas - Spaladium Arena napokon ide u prodaju! Čeka se samo da Fina zakaže prodajno ročište.

Naime, tijekom nepunih 10 godina koliko se vodi stečajni postupak nad tvrtkom “Sportski grad TPN” u čijem je portfelju Spaladium Arena, najavljivala se prodaja te multifunkcionalne velike dvorane u Lori. No, isto tako, tih 10 godina se istovremeno odgađala prodaja kako se ne bi oštetio Grad Split koji je bio javni partner u njenoj gradnji.

Nakon što je Grad Split s ovrhom radi naplate visoke cijene komunalne naknade za Spaladium arenu blokirao račun "Sportskog grada TPN" u stečaju, te je ona morala zatvoriti svoja vrata, "presuđeno" je da više nema zaustavljanja prodaje.

image

Stečajni sudac Velimir Vuković

Jakov Prkić/Cropix

Tako je Velimir Vuković, sudac Trgovačkog suda u Split,u jučer donio zaključak kojim se određuje skupna prodaja Spaladium arene na kojoj hipoteke imaju tri banke, s imovinom koja nije opterećena - pravom građenja na zemljištu pod sportskom dvoranom na kojem pravo prvokupa ima Grad Split, te sa strojevima i opremom u sportskoj dvorani.

Vrijednost svega je 59.850.000 eura, a početna cijena na prvoj elektroničkoj javnoj dražbi koji će ubrzo provesti Fina bit će tri četvrtine te vrijednosti, odnosno 44.887.500 eura.

image

Ilustracija

Vojko Bašić/Cropix

Dražbeni korak iznosit će dosta niskih 2.500 eura, a zainteresirani kupci moraju uplatiti jamčevinu u iznosu od 10 posto početne vrijednosti.

Stečajna upraviteljica Natalija Mladineo je prodaju Spaladium arene predložila 29. prosinca 2023. godine zbog blokade računa "Sportskog grada TPN" zbog aktiviranja ovršnih rješenja u naplati komunalne i vodne naknade.

U rješenju o prodaji se navodi da je stečajna upraviteljica pozvala banke, Grad Split i Županijsko državno odvjetništvo u Splitu koje zastupa državu da osiguraju novac za konzerviranje opreme i pripreme dvorane za zatvaranje kako bi se bar donekle sačuvala njena vrijednost i funkcionalnost. No, nitko se na to nije odazvao.

image

Stečajna upraviteljica Natalija Mladineo

Jakov Prkić/Cropix

Hipoteke na dvorani u Lori imaju Bank Austria, Erste bank i Zagrebačka banka.

Protiv zaključka o prodaji Spaladium arene nije dopuštena žalba, a Trgovački sud je Fini već uputio zahtjev da zakaže datum elektroničke javne dražbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 06:38