StoryEditorOCM
SplitGENERACIJA 1969.

Nakon 55 godina maturanti splitske gimnazije opet na okupu: ‘Ostali smo vjerni duhu i umu, baš kao što su nas učili‘

Piše Mia Uzinić
11. rujna 2024. - 18:31

Povodom 55. godišnjice mature okupili su se klasičari gimnazije "Natko Nodilo", generacija 1969. Sastali su se ispred splitskog Arheološkog muzeja. Među okupljenima bili su Danira Franić, Gordana Kuzmanić, Neda Berket, Vini Ružić, Neva Kačić-Bartulović, Asja Trevižan, Marijana Matić, Marin Emilio, Frane Donadini, Ante Matešić, Danijel Margetić, Dinko Šimunović.

Današnja I. gimnazija je 1960. na svečanoj sjednici nazvana Klasična gimnazija "Natko Nodilo". Ime je dobila po istaknutoj osobi narodnog preporoda u Dalmaciji, poznatom povjesničaru i publicistu. Natko Nodilo je ujedno bio i učenika, a potom i profesor ove škole. Godine 1967. Klasična gimnazija proslavlja 150. godišnjicu svojeg postanka kao svjetovna škola.

Klasična gimnazija “Natko Nodilo” bila je poznata u gradu i po kvaliteti izvođenja klasičnih i jezičnih programa. Zaslugom i izuzetnim zalaganjem profesora stranih jezika škola ubrzo postaje sjedište stručnih sastanaka za cijelu regiju, mjesto rasprava i dogovora o metodičkom usavršavanju profesora stranih jezika.

Maturanti generacije 1969. su nakon druženja došli do zaključka da su ostali vjerni duhu i umu, baš kao što su ih učili njihovi profesori. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 18:31