StoryEditorOCM
Splita plaće nikakve...

Napadnuti prometni redar u Stobreču zamalo je ostao bez oka! Sindikalci: ‘Mogla se dogoditi tragedija, dosta je više‘

Piše P. K.
9. lipnja 2024. - 17:03

Oko slučaja sinoćnjeg napada na prometnog redara u Stobreču oglasila se i podružnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH koja djeluje u gradskoj upravi u Splitu, a koja je napad žestoko osudila.

Od Banovine traže da žurno podignu razinu sigurnosti gradskih prometnih redara.

Nagrađeni prometni redar brutalno pretučen u Stobreču! Puljak: ‘Ovo je strašno, očekujem najstrožu kaznu!‘

- Fizički napadi na djelatnike gradske uprave su nedopustivi. Od odgovornih tražimo žurno podizanje razine sigurnosti gradskih prometnih redara, jer je sigurnost elementarna vrijednost za funkcioniranje grada i države u cjelini.

Ovaj napad, koji je mogao imati potencijalno tragične posljedice, još jednom potvrđuje da je dio službe Grada, u obavljanju svojeg posla u milosti i nemilosti pojedinaca koji se ne susprežu od verbalnog, a kako vidimo, i opasnog fizičkog nasilja - navode sindikalci.

Osim što narušavaju osjećaj sigurnosti kod zaposlenika gradske uprave, narušavaju ga i građanima u cjelini, kažu iz Sindikata.

- Ovakvi napadi dovode do narušavanja osjećaja sigurnosti, kako kod zaposlenika gradske uprave, tako i građana u cjelini. Stoga očekujemo djelovanje svih nadležnih institucija na jačanju sigurnosti, a ozlijeđenom prometnom redaru izražavamo punu ljudsku i kolegijalnu podršku - stoji u priopćenju podružnice koje potpisuje povjerenik Ivan Leko.

image

Prometni redari na dužnosti

Jakov Prkić/Cropix

Prometni redari zaposleni u Gradu mjesečno zarade oko 1060 eura bruto (ako koeficijent plaće od 1,7 pomnožimo s osnovicom od 624,76 eura), ne računajući dodatke na staž i ostale primitke. Ne čude stoga vapaji redara za jačom sigurnosti, oni zapravo za malu plaću sebe silom prilika dovode u situacije koje, kao ova iz Stobreča, potencijalno mogu imati tragične posljedice.

U obrazloženju Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika gradske uprave, kojom su nedavno povećane plaće, spominje se nezadovoljstvo splitskih gradskih službenika niskim plaćama. Loše u tom smislu kotiramo i u usporedbi s drugim mjestima diljem Hrvatske.

- Usporedna analiza koeficijenata za obračun plaće u mjerljivima jedinicama lokalne i regionalne samouprave na području Hrvatske kojom je nesporno utvrđeno da su plaće zaposlenih u gradskoj upravi u Spliua, u odnosu na broj stanovnika i visinu osnovice za obračun plaće, niže od većine plaća u mjerljivim jedinicama lokalne i regionalne samouprave i to posebno plaće visoke stručne spreme - navodi se u Odluci.

O cijelom slučaju oglasila se i policija, kažu da su policijski službenici Druge policijske postaje dovršili kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prisile prema službenoj osobi.

- Naime, muškarca se sumnjiči da je u subotu oko 19 sati u Stobreču najprije verbalno, a zatim i fizički napao 54-godišnjeg  prometnog redara dok je obavljao poslove iz svoje nadležnosti. Redar je zatražio liječničku pomoć i utvrđena mu je teška tjelesna ozljeda orbite oka i otpušten je iz bolnice.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela, 53-godišnjak će uz kaznenu prijavu biti predan pritvorskom nadzorniku - rekli su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 22:40