StoryEditorOCM
SplitVažna obljetnica

Obilježena 45. obljetnica uvrštavanja Splita na UNESCO listu: ‘Ovo je scenski projektiran prostor za cara‘

Piše Split SD
14. rujna 2024. - 17:04

Skup "UNESCO i scenska umjetnost" organiziran je u subotu povodom 45. obljetnice upisa Splita i Dioklecijanove palače na listu UNESCO-a, a ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je svečanosti. Ujedno se održava i Think Art Konferencija u organizaciji Filozofskog fakulteta, Umjetničke akademije i Hrvatskog doma koja ima za cilj preispitivanje arheološke baštine omogućavajući umjetnicima da se suoče s izazovima na licu mjesta i ožive lokalitete podizanjem svijesti o njihovoj vrijednosti.

image

Tomislav Petrinec, Nina Obuljen Koržinek, Emilio Marin i Radoslav Bužančić Tom Dubravec/Cropix

Tom Dubravec/Cropix

- Ono što se promijenilo u posljednjih 45 godina je činjenica da smo prelaskom u novi sustav društvenog uređenja uz veliki razvoj turizma dobili brzu promjenu vlasništva, ulaganje u često zapuštenu kulturnu baštinu, a to je od struke tražilo da proces kvalitetno prati. Na razini UNESCO su uvedene vrlo striktne obveze oko izrade planova upravljanja gdje oni postaju osnovni mehanizmi za upravljanje gradskim jezgrama zaštićenim od strane UNESCO - kazala je ministrica.

image

Radoslav Bužančić.

Tom Dubravec/Cropix

Pročelnik splitskog Konzervatorskog odjela Radoslav Bužančić kazao je da je Peristil scenski projektiran prostor za pojavljivanje cara.

- Arheološka prezentacija je uvijek didaktična, nekada je zabavna, otvara našu maštu, pokušavama rekonstruirati nešto što vidimo u ostatcima. Scenske izvedbe u ovakvim prostorima su isto što i arheološka prezentacija. Napravili smo eksperiment kojim smo popločali Peristil i vratili mu izgled kakav je imao prije. Naglasak smo stavili na korištenje svjetske baštine u svrhu prezentacije scenskih umjetnosti - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 17:14