StoryEditorOCM
Splitbolje nego lani

Objavljen zimski red letenja za splitsku zračnu luku, stupa na snagu od sljedećeg vikenda. Broj ovih letova je - povećan

Piše SPLIT SD
23. listopada 2024. - 07:28

Avioprijevoznici su najavili zimski red letenja za sezonu 2024./2025. koji stupa na snagu sljedećeg vikenda. Stoga je Croatian Aviation objavio pregled red letenja za Zračnu luku Sv. Jeronim.

Nakon burne i rekordne sezone, splitska zračna luka u zimskom redu letenja ulazi u mirniji dio godine u kojem većina djelatnika odrađuje godišnje odmore i puni baterije za sljedeće proljeće. 

Nizozemski KLM sada već godinama prometuje prema Splitu kroz cijelu godinu. Ove će zime prometovati tri puta tjedno – svakog petka, subote i nedjelje, koristeći uglavnom zrakoplove tipa Embraer E90 kapaciteta 100 sjedala. Radi se o povećanju u odnosu na prošlu zimu kada je KLM između Amsterdama i Splita prometovao svega jednom tjedno.

image
Vojko Bašić/Cropix

Domaća aviokompanija Trade Air također će osigurati redovne letove prema Splitu. Trade Air planira prometovati na dvije PSO linije, povezujući Split s Pulom i Osijekom s dva leta tjedno, te Split s Rijekom i Dubrovnikom, također s dva leta tjedno.

Aviokompanija Eurowings planira letove iz Splita prema Kölnu, Stuttgartu, Düsseldorfu i Hamburgu. Sve linije će imati veći broj rotacija u vrijeme oko Božića i Nove godine, što je već klasični odgovor Eurowings na pojačanu potražnju u spomenutom razdoblju prema Splitu. Prijevoznik već godinama obavlja gotovo identičan red letenja iz njemačkih zračnih luka prema Splitu u zimskim mjesecima.

Primjerice linija prema Kölnu prometovat će jednom do dva puta tjedno, u vrijeme oko blagdana čak tri puta tjedno, zatim neće biti u prometu od početka siječnja do početka veljače, da bi zatim ponovno, od sredine veljače, bila u prometu tri puta tjedno.

image
Tom Dubravec/Cropix

Linija prema Stuttgartu najavljena je jednom do dva puta tjedno, u vrijeme oko Božića i Nove godine najavljeno je pet tjednih letova, a od siječnja su najavljena dva leta tjedno. Linija prema Düsseldorfu najavljena je svega jednom tjedno, uz povećanje oko blagdana, uz prekid prometovanja u najslabijem dijelu godine, od sredine siječnja do sredine veljače.

Eurowings će prometovati i na liniji prema Hamburgu, no isključivo i samo u razdoblju od 21. prosinca do 08. siječnja s dva leta tjedno.

Croatia Airlines će Split povezivati s Kopenhagenom, Frankfurtom, Londonom, Münchenom, Rimom, Zurichom i Zagrebom. Za razliku od prošle godine, linija za Zurich će prometovati cijelu zimu, dok je prošle zime linija ukinuta početkom siječnja.

image
Saša Burić/Cropix

Linija Split – Kopenhagen najavljena je do 5. siječnja, subotom (A320), linija Split – London najavljena je do 5. siječnja, subotom (A320), linija Split – Frankfurt prometovat će svakodnevno (A319, A223), linija Split – München prometovat će svakodnevno (Q400), linija Split – Rim prometovat će svakodnevno (Q400), linija Split – Zurich prometovat će dva puta tjedno (Q400), linija Split – Zagreb prometovat će tri do četiri puta dnevno (Q400).

Croatia Airlines ove će zime ponuditi nešto veći broj sjedala u odnosu na prošlu zimu, prometujući na čak 7 redovnih linija iz odnosno prema splitskoj zračnoj luci.

Uspoređujući je s Dubrovnikom, ova će zračna luka imati manje ponuđenih sjedala na tržištu u odnosu na južnijeg susjeda, te ujedno manji broj avioprijevoznika. Kako navodi Croatian Aviation, ova razlika u ponudi može utjecati na putničke preferencije, s obzirom na to da će Dubrovnik pružiti veće mogućnosti za povezivanje s raznim europskim gradovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 07:29