StoryEditorOCM
Split50 god. sveučilišta

Obuljen Koržinek otvorila ‘Dane medija i komunikacija‘: ‘Neistinite informacije osobito se šire lažnim profilima...‘

Piše SPLIT SD
7. lipnja 2024. - 08:19

Međunarodna konferencija Dani medija i komunikacija Split 2024. na kojoj će tijekom tri dana medijski stručnjaci iz 11 zemalja raspravljati o dezinformacijama, mobilnom novinarstvu, medijskoj reprezentaciji i medijskoj pismenosti otvorena je u četvrtak.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, otvarajući konferenciju, a potom i u panel diskusiji, istaknula je da su sprječavanje dezinformacija i jačanje medijske pismenosti ključni za razvitak demokratskog društava.
"Neistinite informacije osobito se šire lažnim profilima društvenih mreža za koje ne postoji nikakva urednička odgovornost, a sadržaji koji se tako plasiraju zbunjuju građane", rekla je ministrica.
Istaknula je da se društvenim mrežama u digitalnom prostoru šire dezinformacije iz Rusije o agresiji na Ukrajinu kako bi se utjecalo na  Europsku uniju.


"Dezinformacijama se širi utjecaj na  Europu, ne samo iz  Rusije, nego i iz ‘trećih‘ zemlja", kazala je ministrica Obuljen Koržinek. Dodala je da su dezinformacije i sigurnosni problem.

Voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Zrinka Ujević je istaknula da konferencije o medijima pridonose pružanju otpora neistinama te naglasila da je prepoznavanje dezinformacija iz  Rusije posebice važno prije skorašnjih izbora za  Europski parlament.

image

Međunarodna konferencija o medijima pod nazivom Communication& Media Days Split 2024

Unist/Slobodna Dalmacija

Govoreći o aktivnostima  Europske komisije na suzbijanju dezinformacija, spomenula je "uklanjanje neistinitih sadržaja" iz digitalnog prostora.
"Dezinformacije se šire u digitalnom prostoru i našim novim aktom predviđeno je uklanjanje neistinitih sadržaja digitalnog prostora," dodala je.

Prorektor Sveučilišta u Splitu Nikola Koceić-Bilan je istaknuo da je nužno u obrazovnom sustavu osposobljavati profesionalne novinare širih vidika. "Imamo pojavu svaštarenja u medijima, posebice  na društvenim mrežama", rekao je.
U panel diskusiji  također je upozoreno da i građani "svojom naivnošću" sudjeluju u dezinformacijama oglašavajući se na društvenim mrežama s neprovjerenim informacijama i nepoznavanjem profesionalnih standarda.

Na konferenciji će, kako je najavljeno, sudjelovati stručnjaci i znanstvenici iz područja novinarstva i medija koji će govoriti o aktualnim fenomenima, trendovima i izazovima u medijskom okolišu stavljajući naglasak na važnost razvoja profesionalnog novinarstva te promocije znanja i obrazovanja kao preduvjeta svake profesionalne djelatnosti.
Organizator konferencije je splitsko Sveučilište u povodu 50. godišnjice postojanja te visokoškolske ustanove.

image

Međunarodna konferencija o medijima pod nazivom Communication& Media Days Split 2024

Unist/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 12:29