StoryEditorOCM
Splituzalud smo se nadali

Odzvonilo zauvijek prodaji ribe ispred splitske Peškarije! ‘To više nije naše, ne treba ići u preambiciozne projekte...‘

Piše Sandi Vidulić
16. rujna 2024. - 07:45
image

Arhitekt Dinko Peračić

Duje Klarić/Cropix
Veterinarska inspekcija 2019. zatvorila je vanjski dio Peškarije na Obrovu i prekinula 130 godina tradicije takve prodaje. Razlog je bio Zakon po kojem se riba ne smije prodavati na otvorenom.

Zgrada ribarnice je inače zaštićeno kulturno dobro, jedan od rijetkih primjera takve arhitekture iz tog vremena u središtu grada. Sagrađena je 1890. na mjestu starih baraka u kojima se prodavala riba pored sumpornih toplica. Iako je desetljećima kružila priča kako se u Splitu može prodavati ribu na otvorenom, jer muhe ne dolaze na Obrov zbog mirisa sumpora, to nije prihvatila inspekcija.

Nema više splitskog teatra na otvorenom: od danas se riba smije prodavati samo u zatvorenom dijelu Peškarije; Zlatko Ivulić: Ovo je nevjerojatna odluka!

Deset dana nakon što su inspektori zatvorili vanjski dio splitske glavne ribarnice, bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara predstavio je rješenje na osnovu kojeg je u roku od godine dana trebala započeti temeljita rekonstrukcija ovog objekta i po kojem bi se natkrio otvoreni dio.

Ovako bi u budućnosti mogli izgledati splitski Pazar i Peškarija: u Banovini predstavljeni prijedlozi za uređenje, Splićani će imati priliku reći sviđaju li im se ovakva rješenja

Za taj posao angažiran je arhitekt Dinko Peračić. Opara je posebno hvalio Peračićevo rješenje za tržnicu i ribarnicu u Vodicama koje je dobilo više nagrada. Ali, od rekonstrukcije ribarnice na Obrovu nije bilo ništa u mandatu bivšeg gradonačelnika. A neće biti ni sada.

image

Riba se više neće prodavati na otvorenom, na slici bivša nadstrešnica nekadašnjeg vanjskog dijela splitske ribarnice.

Duje Klaric/Cropix

Naime, gradonačelnik Ivica Puljak donio je Odluku da se Parkovima i nasadima briše čestica kat.10915 za glavnu ribarnicu na Obrovu. Riječ je o parceli na kojoj se obavljala prodaja ribe na otvorenom. A koja će po svemu sudeći ubuduće biti gradska pjaceta.

- Mi taj prostor nismo koristili otkad se zabranila prodaja ribe na otvorenom. Maknuli smo tamošnju nadstrešnicu i otvorili smo čitav prostor. Obzirom da to ne koristimo, onda je to javni prostor i logičnije je da bude na Gradu, jer nema smisla da mi upravljamo s nekim trgićem - objašnjava direktor Parkova i nasada Siniša Gašparević, koji kaže da je i u mandatu ove vlasti postojala namjera da se to područje uredi za prodaju ribe na otvorenom.

- Naručili smo idejni projekt od arhitekta Dinka Peračića. On je išao s ambicioznijim i modernijim rješenjem. S druge strane imali smo konzervatore koji se nisu složili s takvim rješenjem. Oni su htjeli da se građevina malo proširi, ali da izgleda isto - kaže ravnatelj.

Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani

Prema Peračićevom projektu ribarnica bi se širila sve do Marmontove ulice, ali konzervatori su, kaže Gašparević, dozvoljavali da se proširi oko dva metra i da sve bude jednostavnije i lakše izvedivo.

- Ponekad možda ne treba možda ići u preambiciozne projekte, pa ih ne napraviti, bolje je što se kaže vrabac u ruci nego golub na grani - smatra ravnatelj.

Kako doznajemo, problem je također nastao na liniji između konzervatora i Grada.

image

Siniša Gašparević ravnatelj Parkova i nasada: Našli smo se u pat poziciji
 

Vojko Bašić/Cropix

- Grad je bio zainteresiran da se na tom mjestu nešto radi. No, zapelo je, jer ni jedna ni druga strana nisu popuštale. Tako da smo se mi našli u pat poziciji. Trudio sam se da se nešto napravi, i bilo mi je svejedno hoće li se raditi ovako ili onako. A na kraju se nije napravilo ništa. Tako smo ostali bez obnove ribarnice - kaže Gašparević i dodaje kako je taj prostor sada konačno promijenio namjenu.

- Tu se sada održavaju javna događanja, koristi ga i Turistička zajednica. Za Novu godinu planiramo na tom prostoru staviti jelku.

Prije toga je Grad oduzeo Parkovima i nasadima Hrvojevu ulicu i prostor iznad pothodnika jer su ti prostori predviđeni da budu javni, a ne komercijalni. Zbog toga ih Grad uzima, kaže Gašparević.

image

Gradonačelnik Ivica Puljak na Festivalu dalmatinske gastronomije u organizaciji Zlatka Marinovica vlasnika restorana Nostromo u prostoru splitske ribarnice.
 

Duje Klarić/Cropix

Za vrijeme Puljkove vlasti ribarnica na Obrovu je najviše pažnje privukla po namjeri da se njezin zatvoreni dio da na korištenje vlasniku "Noštroma". Javnu pažnju je privuklo pitanje da li je to bilo legalno. Poslali smo pitanje gradonačelniku da objasni zašto je bivši vanjski dio ribarnice oduzet Parkovima i nasadima, odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo. 

Novi objekt bi bio otvoren prema Marmontovoj

Kako doznajemo od Dinka Peračića namjera projekta je bila da se prema suvremenim higijenskim standardima postojeća ribarnica obnovi u zatečenom stanu i da se uklone neprimjereni sadržaji. Konstrukcija natkritog krova novog objekta bi se povezala sa krovom sadašnje ribarnice.

- U sklopu natkritog objekta koji bi se pružao prema Marmontovoj bila su predviđena i dva manja dijela koja bi funkcionirala kao zatvoreni prostori ribarnice s gotovom ribljom hranom, koji se mogu koristiti izvan jutarnjeg radnog vremena ribarnice. Središnji dio je zamišljen kao potpuno prazan i naktriven. Kao otvoreni vanjski prostor, koji se može zatvoriti staklenim vratima, i koji je otvoren prema Marmontovoj ulici - kaže Peračić.

Inače, prostor na Obrovu nije uvijek bio otvorena površina kao danas. Na sadašnjem trgiću nalazila se zgrada koja je bila teško oštećena u savezničkom bombardiranju Splita u Drugom svjetskom ratu, a kasnije je srušena.

 

image

Arhitekt Dinko Peračić

Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 07:49