StoryEditorOCM
SplitBUJICA KLEVETA

Osječani moraju Hajduku platiti ‘masnu‘ cifru zbog sporne objave: ‘Štimac je iznio laži! U klubu se ne pere novac‘

Piše Mario Matana
31. kolovoza 2024. - 15:19

Nije baš najbrže naše pravosuđe, ali što se može, bolje ikad nego nikad.

Osječka televizija, mefdijska kuća s nacionalnom koncesijom, mora platiti Hrvatskom nogometnom klubu "Hajduk" iznos od 4000 eura plus troškove postupka zbog emitiranja emisije "Bujica", autora notornog desničara Velimira Bujanca, u kojoj je gostovao Igor Štimac!

To je presuda splitskog suda donesena prije nekoliko dana, naravno nepravomoćna jer pravo na žalbu imaju sve stranke. Odgovorni iz splitskog kluba reagirali su, kako su i najavljivali, nedugo nakon što je ta emisija početkom prosinca 2018. godine završila u eteru.

image
Božidar Vukičević/Cropix

A smatrali su kako je Štimac u emisiji iznio niz netočnih tvrdnji, uvredljivih komentara i kleveta na račun HNK "Hajduk".

- Izneseni navodi da su u potpunosti netočni i neosnovani jer je poslovanje tužitelja i više nego transparentno te ne postoje nikakvi elementi kaznenog djela pranja novca u poslovanju tužitelja, nije točno da kod tužitelja vlada nepotizam, netočan je i klevetnički navod da omladinsku školu tužitelja vodi liječeni alkoholičar te da je tužitelj izgubio podršku navijača.

Ujedno, da je cijeli sadržaj i cilj emisije bio usmjeren na iznošenje neistina u pogledu tužitelja i ozloglašavanja tužitelja u javnosti.

Urednik i voditelj emisije da se cijelo vrijeme ponašao protivno uzancama novinarske struke i Kodeksu časti hrvatskih novinara te ni u jednom trenutku nije kritički prosudio ni preispitao ni jednu informaciju koju je gost naveo u emisiji niti je gosta pozvao predočiti ijedan dokaz na okolnost svojih tvrdnji, i još je dodatno svojim angažmanom osnaživao stavove i netočne informacije koje je gost navodio - navodi se u tužbi koja je prihvaćena na Općinskom sudu u Splitu.

image

Velimir Bujanec

Goran Mehkek/Cropix

Ispitani su tijekom postupka, između ostalih, Štimac i Velimir Bujanec kao svjedoci. Jer su bez ustezanja govorili o navodnoj orjunaškoj skupini uz klub, o tome kako se od voljenog kluba koji je svugdje bio dobrodošao pretvorio u "moralno potonuli, kompromitirani klub u kojem ima elemenata kriminalnih aktivnosti, odnosno pranja novca", ali i o još sličnih navoda i optužbi koji, prema mišljenju suda, nisu potkrijepljeni apsolutno nikakvim dokazima.

Također je navedeno u prvostupanjskoj presudi kako ‘objavom demantija, a po ocjeni ovog suda, šteta koju je pretrpio tužitelj zbog objavljivanja štetnih informacija u spornoj emisiji samo je donekle i to minimalno umanjena jer se tužitelj nije mogao tako lako osloboditi negativnog efekta neistina objavljenih u emisiji koju je prenio tuženik‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 16:58