StoryEditorOCM
Splitpitanje je trenutka

‘Ovo je jako opasno!‘ Turisti u zadnji čas sijeku tri trake na ovoj točki u Splitu i eto kaosa. Za sve je kriv putokaz!?

Piše Mia Sesartić
12. srpnja 2024. - 07:11
Izlaz iz grada Splita kod Smokovika, znakovi za autocestu bi trebali biti već prije benzinske postaje, ističu građaniVojko Bašić/Cropix

Za točan rok otvaranja spoja splitske obilaznice i Matoševe ulice u Solinu, kod trgovačkog centra "Salona Mall", kojim bi se barem dijelom rasteretio promet, a ujedno olakšao prilaz s državne ceste stanovnicima solinskog predjela Priko vode i mjesta Mravince i Kučine, još nema naznaka.

Kako saznajemo od investitora "Hrvatskih cesta", čeka se prijava i obavljanje tehničkog pregleda koji je preduvjet za ishođenje uporabne dozvole, a službeni rok otvaranja već je probijen prije 35 dana.

Gužve su velike i gotovo stalne na tom izlazu iz Splita, a osim problema koji se javljaju zbog prometnih čepova, građani ukazuju na još neke situacije koje se događaju svakodnevno na tom dijelu obilaznice na Smokoviku, prije odvajanja kolnika prema kružnom toku na Bilicama i brzoj cesti Solin-Klis-Dugopolje, a time i autocesti A1.

image

Rotor Bilice

Vojko Bašić/Cropix

Opasna prestrojavanja

Čitatelji upozoravaju, a mi potvrđujemo veliki problem u prometu upravo na svojevrsnom trokutu prije odvajanja prometnice za veliki kružni tok i još neotvorene "rampe", gdje se mnog u zadnji čas prestrojavaju iz najzapadnijeg od triju voznih trakova u onaj najistočniji kako bi ušli u "rotor", odnosno brzu cestu.

Naime, putokaz za A1, odnosno Zagreb, nalazi se samo nekoliko metara prije odvajanja spoja za brzu cestu i Dalmatinu od obilaznice. 

- Svaki dan smo svjedoci kako vozači, najčešće turisti, u zadnji čas (u gužvama i kolonama) presijecaju čak tri traka kako bi prešli skroz desno za odvojak za A1, odnosno za Zagreb i Sinj. Zašto se ne može staviti taj natpis stotinjak metara prije odvojka, recimo prije Inine benzinske postaje na Smokoviku, da se svi mogu na vrijeme pripremiti i prestrojiti u desni trak - pitaju se građani i dodaju kako su svjesni da većina vozača koji nisu domaći na našem terenu na Smokovik stižu i spuštaju se obilaznicom iz smjera Lovrinca i moraju se prestrojiti u krajnji lijevi, odnosno jedini trak, a tu je svakako i navigacija koje se slijepo drže.

image

Često se na Smokoviku događaju nesreće

Duje Klarić/Cropix

Staviti nove znakove

Čitatelj koji nam se javio, tvrdi da je u više navrata bio u opasnosti, i da je samo pitanje dana da se ne dogode veće nesreće.

- Zvao sam prometnu policiju prije dvije godine kada mi je kamp kućica presjekla put naglo, točno pred tom informativnom pločom, a vozio sam dvoje djece, i samo naglim kočenjem sam uspio izbjeći sudar.

Takvih se situacija svakodnevno nagledamo i zaista je potrebno što prije urgirati dok se nešto gore ne dogodi - upozorava naš čitatelj, a isto pitanje o mogućnosti postavljanja novih usmjeravajućih, odnosno obavijesnih oznaka kako bi vozači mogli reagirati na vrijeme i prestrojiti se uputili smo i nadležnima u "Hrvatskim cestama", može li se u dogovoru s policijom spomenta situacija riješiti.

image

Gužve kod pumpe na Smokoviku

Vojko Bašić/Cropix

Od Tamare Đurijanček z HC-ova Ureda za odnose s javnošću stiže odgovor kako će "predmetna dionica državne ceste biti opremljena dodatnim prometnim znakom (putokazna ploča) u najkraćem mogućem roku."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 23:53