StoryEditorOCM
Splitprva mjerenja

Ovog ljeta na Brdima nije zabilježeno prekoračenje graničnih vrijednosti, no treba pričekati izvještaj za cijelu godinu

Piše SPLIT SD
22. listopada 2024. - 13:56

Po "Preliminarnom izvještaju o ispitivanju kvalitete zraka s mjerne postaje Grada Splita (GK Brda)" u kojem se navode rezultati ispitivanja kvalitete zraka na mjernoj postaji na Brdima, a koje je provedeno u razdoblju od srpnja do rujna ove godine, srednja izmjerena vrijednost lebdećih čestica PM2,5 i PM10 niža je od graničnih vrijednosti.

Po izvještaju su godišnje granične vrijednosti srednje izmjerene vrijednosti metala u lebdećim česticama (PM10) niže od propisanih godišnjih graničnih vrijednosti i niže od ciljnih vrijednosti. Slična situacija je i s izmjerenom srednjom vrijednosti ukupne taložne stvari i srednjom vrijednosti metala, koje su obje niže od propisanih graničnih vrijednosti.

- Srednje izmjerene vrijednosti metala (As, Cd, Pb i Ni) u lebdećim česticama (PM10) za vremensko razdoblje od 2. srpnja do 30. rujna 2024. god. niže su od propisanih godišnjih graničnih vrijednosti (GV za Pb 0,5 μg/m3), te niže od ciljnih vrijednosti (CV za As 6 ng/m3; Cd 5 ng/m3 i Ni 20 ng/m3). 

Izmjerena srednja vrijednost ukupne taložne tvari (UTT 118 mg/m2d) za razdoblje srpanj - rujan 2024. god, bila je niža od propisane godišnje granične vrijednosti (GV 350 mg/m2 /d).

Izmjerene srednje vrijednosti metala (Pb, Cd, As, Ni i Tl) u UTT, za razdoblje srpanj - rujan 2024.god.,bile niže su od propisanih godišnjih graničnih vrijednosti - stoji u Preliminarnom izvještaju koje je sastavio Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ), odnosno njihov Odjel za ispitivanje zraka, tla i buke.

Valja napomenuti da razdoblje u kojem se obavilo mjerenje nije dostatno za davanje ocjene o kvaliteti zraka za to područje jer je razdoblje usrednjavanja jedna kalendarska godina, što je istaknuto i u samom izvještaju. Za cjelovite rezultate i ocjenu kvalitete zraka treba sačekati rezultate preostala tri mjerenja - jesenskog, zimskog i proljetnog.

Što je s mjernom postajom u Vranjicu?

Prije koji dan, točnije 11. listopada, objavljen je i "Godišnji izvještaj o ispitivanju kvalitete zraka s mjerne postaje Grad Solin - lokacija Vranjic", po kojemu je po svim ispitanim parametrima zrak na toj mjernoj postaji ocijenjen I. kategorijom kvalitete. Svi su mjerni parametri bili niži od propisanih. 

Indikativna mjerenja količina lebdećih čestica PM2,5 i PM19 te metala arsena, kadmija, nikala i olova provedena su četiri puta po 15 dana tijekom svakog godišnjeg doba, što je ukupno 60 dana ispitivanja. 

- Srednja izmjerena vrijednosti lebdećih čestica PM10 za vremensko razdoblje od 2. srpnja do 30. rujna 2024. god. iznosi 20,1 μg/m3 i niža je od propisane godišnje granične vrijednosti od 40 μg/m3.

Srednja izmjerena vrijednosti lebdećih čestica PM2,5 za vremensko razdoblje od 2. srpnja do 30. rujna 2024. god. iznosi 10,7 μg/m3 i niža je od propisane godišnje granične vrijednosti od 20 μg/m3 i niža od ciljne godišnje vrijednosti od 25 μg/m3 

Srednje izmjerene vrijednosti metala (As, Cd, Pb i Ni) u lebdećim česticama (PM10) za vremensko razdoblje od 2. srpnja do 30. rujna 2024. god. niže su od propisanih godišnjih graničnih vrijednosti (GV za Pb 0,5 μg/m3), te niže od ciljnih vrijednosti (CV za As 6 ng/m3; Cd 5 ng/m3 i Ni 20 ng/m3).

Izmjerena srednja vrijednost ukupne taložne tvari (UTT 118 mg/m2d) za razdoblje srpanj - rujan 2024. god, bila je niža od propisane godišnje granične vrijednosti (GV 350 mg/m2 /d).

Izmjerene srednje vrijednosti metala (Pb, Cd, As, Ni i Tl) u UTT, za razdoblje srpanj - rujan 2024.god.,bile niže su od propisanih godišnjih graničnih vrijednosti - navedeno je u Godišnjem izvještaju s mjerne postaje Vranjic.

Za sve konkretne zaključke ipak ćemo morati sačekati još tri mjerenja na mjernoj postaji na Brdima jer se upravo ta mjerna postaja nalazi na administrativnom području Grada Splita na kojem se nalazi i Sjeverna luka. Preliminarni izvještaj s mjerne postaje na Brdima možete pronaći ovdje, a Godišnji s mjerne postaje u Vranjicu ovdje.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 13:57