StoryEditorOCM
Splitidemo sve ispočetka

Pala presuda teška 26,5 milijuna € koja je umalo blokirala Split! Sve je zakuhao umirovljeni liječnik, rasle su i kamate

Piše Tanja Gattin
6. lipnja 2024. - 20:24

Sve ukazuje na to da je Grad Split uz pomoć Odvjetničkog društva "Primorac i partneri", koje je prije pet godina angažirao za pisanje revizije Vrhovnom sudu i za zastupanje radi odgode ovrhe na Općinskom sudu u Splitu, uspio srušiti pravomoćnu presudu tešku 200 milijuna kuna koja je bila donesena u korist umirovljenog liječnika Nebojše Kneževića.

Naime, u sustavu eSpis vidljivo je da je Vrhovni sud 31. svibnja otpremio rješenje, a to što se radi o rješenju ukazuje na ukidanje presude Općinskog suda u Splitu, te one Županijskog suda u Zagrebu kojim je presuda postala pravomoćna.

image

Općinski sud u Splitu

Paun Paunović/Cropix

To znači da se predmet star 10 godina vraća na početak, na Općinski sud u Splitu, gdje bi se ponovno trebala voditi parnica.

Kada je prije pet godina Grad Split, koji je tada zastupala njegova pravna služba, pravomoćno izgubio spor od dr. Kneževića i još troje suvlasnika zemljišta na TTTS-u koja su u naravi nerazvrstane ceste, morao im je isplatiti 97 milijuna kuna, što je s kamatama od 2014. godine iznosilo ukupno oko 150 milijuna kuna. 

image

Panorama Splita
 

Nikola Vilić/Cropix

Dr. Knežević i osobe povezane s njim pokrenuli su ovrhu na taj iznos kako bi ga zaplijenili s računa Grada. Da su u tome uspjeli, tada bi bila upitna isplata plaća za 2248 osoba, uključujući, na primjer, tete u vrtićima, te bi bilo upitno funkcioniranje Grada Splita.

To je bio najveći problem nakon Spaladium Arene, te je unutar Grada izazvalo velike sukobe, pa je SDP za problem okrivljavao bivšega gradonačelnika Željka Keruma, a on SDP. Opcija je tada bila da se Grad pokuša dogovoriti s dr. Kneževićem, no na sastanku u Banovini odlučeno je da se umjesto toga ide s revizijom.

Odgoda ovrhe

Sada se dodatno potvrdilo da je bilo izuzetno bitno to što je Općinski sud u Splitu tada donio rješenje kojim je dopustio odgodu ovrhe do donošenja odluke Vrhovnog suda, a što je potom potvrdio i Županijski sud u Zadru.

Jer kad se u tako velikim iznosima naplate fizičke osobe, one bi taj novac mogle prebaciti na članove obitelji i druge osobe i tako na svoje ime nemati nikakvu imovinu, što bi Gradu onemogućilo da vrati svoj novac.

Da nisu uspjeli u reviziji, danas, s odmakom od pet godina, iznos bi s kamatama koje bi dr. Knežević i osobe oko njega skinule s računa Grada Splita iznosio vrtoglavih oko 200 milijuna kuna, odnosno 26,5 milijuna eura.

Odvjetnici Damir Primorac i Toni Mandić iz Odvjetničkog društva "Primorac i partneri", koji su s Gradom Splitom uvjerili najviši sud da je njihova revizija osnovana i da predmet treba vratiti na ponovno odlučivanje na Općinski sud u Splitu, kazali su nam tek da nisu primili odluku revizorskog postupka i da zbog toga ne mogu ništa komentirati.

image

Damir Primorac

Privatni album

Jedan od zastupnika druge strane potvrdio je da se uskoro ponovno vidimo na Općinskom sudu i dodao da će u ponovljenom postupku iznijeti neke jako zanimljive stvari.

Uskoro će biti poznato što piše u reviziji i zbog čega se predmet vraća u fazu u kojoj je bio 2014. godine.

Dr. Knežević je zbog spora s Gradom Splitom godinama "Vodovodu i kanalizaciji" blokirao lokacijske dozvole za prebacivanje kanalizacijskog ispusta s Katalinićeva briga na uređaj za otpadne vode na TTTS-u, koji radovi su zbog toga tek nedavno počeli. Tako je godinama bila blokirana i gradnju šetnice od Duilova do Stobreča koja prati taj projekt, ali i izgradnja kanalizacije i vodoopskrbne mreže u Žrnovnici.

Ti su projekt financirani iz EU sredstava, a bivša uprava "Vodovoda i kanalizacije" uspjela je financiranje projekta prebaciti u novi operativni program.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 16:31