StoryEditorOCM
Splitdo usijanja

Pala zadnja mirna plažna oaza u Splitu! Domaći digli kuku i motiku na radnike, ali šta će ljudi: ‘Ka da nas ko šta pita‘

Piše STIPE ŠARIĆ
2. srpnja 2024. - 10:32

Gdje se kupati ovo ljeto? Pitanje je to koje muči većinu Splićana, ali i gostiju. Kako smo već pisali, na većini plaža u Splitu trenutno se obavljaju građevinski radovi. Tako, umjesto mira, tišine i sunca, na plažama prevladavaju zvukovi bagera i drugih strojeva. 

Pitali smo Splićane gdje će se kupati ovo ljeto i smetaju li im pusti radovi po plažama: ‘Još će se više pogoršati...‘

Jedna od rijetkih oaza mira za domaće ljude bila je do ima par dana punta između Ovčica i Bačvica. Riječ je o plažici na koju je sad stigao koncesionar i okupirao je proizvodima za iznajmljivanje.

- Tvrtka "Resmax Services" sa sjedištem u Ježdovcu kod Zagreba iznajmljivat će na Bačvicama osam pedalina, šest SUP-ova i četiri kajaka, a godišnja naknada iznosit će 4500 eura - objavljeno je na sjednici Gradskog vijeća održanoj početkom lipnja.

Kako se i ranije na toj plaži moglo pronaći svašta za iznajmljivanje, Splićani se na to nisu previše obazirali, ali kada su vidjeli što ih je zateklo na punti proteklog tjedna, doživjeli su šok.

- Pogledajte ovaj jad, što da čovjek uopće kaže. Vlasnik je te svoje pedaline i kajake iskrcao prije par dana i ostavio ih tu na šljunku, te nama svima zauzeo plažu.

image

Tuširanje kraj pedalina na punti između Ovčica i Bačvica

Nikola Brboleža/Cropix

Proteklih godina je ovdje također bilo svašta za iznajmljivanje, ali je sve bilo u moru i nije smetalo kupačima, a ne ovako. Ovo je jedna velika sramota! - govore nam bijesni kupači koje smo zatekli na plaži. Zazivaju dogradonačelnika Bojana Ivoševića da riješi ovaj problem.

- Ivoševiću, mičeš sve, pa makni i ovo. Dođi i pomogni nam da se ponovno možemo u miru kupati u svome gradu - poručuju.

Kod stola za iznajmljivanje sjedila su dva muškarca. Na našu žalost, nijedan od njih nije bio vlasnik, već se radilo o dvojici radnika koji su ovih dana ni krivi ni dužni pokušavali objasniti nervoznim kupačima kako ovo nije njihova krivica.

image

Punta između Ovčica i Bačvica prepuna stvari za iznamljivanje

Nikola Brboleža/Cropix

- Ovo je bio teški kaos ovih par dana. Čim su stvari došle, jedna gospođa me napala i izderala se na mene. Ja sam joj pokušao objasniti kako sam ja samo radnik, te da ja nisam taj koji je odlučivao gdje će stvari ići - priča nam jedan od radnika.

- Mislite da je nama drago stajati na suncu po cijele dane i uz to još slušati svakodnevne pritužbe? Ja ne znam što oni žele od nas, pa mi smo samo radnici, a ne vlasnici koji donose odluke. Koliko znamo, ovdje je sve po zakonu. Tvrtka je dobila koncesiju i ima pravo iznajmljivati, a sad gdje će ostaviti stvari, to nije na nama - složno nam govore. 

I uistinu, tvrtka ima pravo na iznajmljivanje, ali zašto pedaline i ostale stvari ne ostave u moru i tako kupačima omoguće kupanje na plaži kao i proteklih godina?

S tim pitanjem obratili smo se tvrtki "Resmax Services", a njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

- Kao tvrtka javnobilježnički smo se obavezali gradu Splitu da će na poziciji koja je dodijeljena u natječaju biti postavljeni predmeti koji su dopušteni natječajem, te da će svi ostali predmeti koji se nalaze izvan lokacije koja je definirana biti prisilno uklonjeni, a kao što možete vidjeti na grafičkom prikazu pozicija pod oznakom "C" nalazi se na šljunčanom dijelu plaže.

image

Pozicije za kajake, pedaline i SUP-ove na maloj plaži između Bačvica i Ovčica kako su zabilježene u javnom natječaju

Grad Split

Slijedom navedenog nismo u mogućnosti držati predmete negdje drugdje nego točno na definiranoj poziciji koja je grafički određena spomenutim natječajem. Broj pedalina, kajaka i supova je unaprijed odredio Grad te taj broj moramo poštivati, odnosno tu razinu usluge smo dužni isporučiti. Žao nam je što ovo stvara problem nekima od građana te smo voljni sudjelovati u pronalasku zajedničkog rješenja na višestrano zadovoljstvo - poručili su.

Nadajmo se da će gradska vlast također biti voljna riješiti ovaj problem, te da će zajedno s tvrtkom smisliti neko rješenje kako bi ova plaža ponovno bila dostupna kupačima.

Ispod ćemo ostaviti nekoliko zračnih snimki da vidite gdje su se predmeti za iznamljivanje nalazili proteklih godina.

image

Zračna snimka 2017. i 2018. godine

Geoportal
image

Zračna snimka 2019. i 2020. godine

Geoportal
image

Zračna snimka 2021. i 2022. godine

Geoportal
image

Zračna snimka 2023. godine

Geoportal
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 12:32