StoryEditorOCM
SplitNAJBRŽI PRST

Planule rezervacije za proslave pričesti i krizmi u splitskim restoranima. Neke cijene su nas čak i ugodno iznenadile

Piše Petra Klarić
12. studenog 2024. - 09:49

Zna se da je za organizaciju vjenčanja potrebno nešto više vremena i planiranja, budući mladenci sale za proslavu ulaska u bračnu luku rezerviraju i po dvije godine prije odabranog datuma. Po svemu sudeći, ovaj će se "model" preslikati i na proslave drugih sakramenata jer, kako čujemo od roditelja djece koja će u svibnju i lipnju iduće godine postati krizmanici, mjesta za proslavu u splitskim restoranima ostalo je vrlo malo.

- Sinu mi je krizma 4. svibnja, znajući da se to odmah bukira po principu "najbrži prst", odmah sam se bacila u potragu. Za naš datum mjesta nije bilo u Lučici, Adriatica (Grašo), Bajamontija, Chopsa, Leonisa, Maestra, Duje... - ispričala nam je čitateljica. 

No, za taj datum ipak je u trenutku njene potrage ostalo nešto mjesta. Potvrdne odgovore dobila je od Briiga, Presidenta u Solinu, Luxora, Makaruna i Kadene.

Važan aspekt u cijeloj priči su i cijene. "Stolica" će vas u tom periodu koštati se između 38 i 70 eura, uz napomenu da ta cijena najčešće pokriva samo ručak, bez pića i kolača koji se plaćaju odvojeno.

Što se nudi i po kojoj cijeni?

Ono što nas je iznenadilo je da najnižu cijenu, barem među restoranima za koje su nam poznate cijene, drži Luxor koji se nalazi u samom centru grada - na Peristilu. Kod njih ćete meni koji se sastoji od predjela (pršut, sir i arancini od crnog rižota), toplog predjela (crni rižot od sipe i skradinski rižot) i glavnog jela (teleće pečenje s pečenim krumpirom i povrćem i plavorepa tuna u umaku od pašticade s domaćim njokima) platiti 38 eura po glavi. 

image
Tom Dubravec/Cropix

President u Solinu nudi nekoliko različitih menija, a cijena im se kreće od 45 do 70 eura po glavi. Ako uz to želite paket pića, to će vas koštati 20 ili 25 eura. Ne peku vam se kolači? Kilogram kolača u Presidentu košta 40 eura po kilogramu, torta 80 eura po komadu, a desert u čašici 9 eura po komadu. 

Koliko ćete platiti, ovisit će o tome želite li bazični meni s juhom, rižotima i pečenjem ili bi ga radije malo obogatili s jelima kao što su rezanci s plodovima mora, pašticada...

image
Tom Dubravec/Cropix

Makarun gostima nudi meni u četiri slijeda. Cijene ga 70 eura po stolici, ali po jednoj stvari se izdvajaju - u cijenu je uključen i desert. Iz Makaruna nude riblju i mesnu opciju pa za hladno predjelo možete birati želite li selekciju ribljih predjela ili pršut i sir. Za toplo predjelo odabrali su makarune na pašticadu i zelene makarune sa škampima i kozicama, a za glavno janjetinu ili teletinu i ribu na gradele. 

Ako vam je primamljiva ideja da Krizmu proslavite u Briigu na Bačvicama, to će vas koštati 65 eura po glavi, a ako tome želite dodati paket pića, to će vas koštati 14 ili 20 eura po osobi.

image

NATIVE - Hotel Briig/za event Wine & cheese 2024.

/Marko Mihaljevic

Meni se sastoji od hladnog predjela (pršut, selekcija sira, francuska salata, salata od hobotnice, riblja pašteta, humus i skuta s tartufima), toplog predjela (pasta u umaku od tartufa s biftekom i teleći rižoto), glavnog jela (teleće pečenje, prilog, sezonska salata) i deserta (selekcija torti i rezano voće). Dakle i kod njih je, kao kod Makaruna, u cijenu uključen desert.

image
Vojko Bašić/Cropix

Kadena također nudi dva menija, mesni po cijeni od 65 eura po glavi i riblji po cijeni od 75 eura po glavi.

image

Restoran Kadena

Paun Paunovic/Cropix

Nude, također, tri slijeda - hladno predjelo (pršut i sir, tartar biftek, pačja prsa i pikantna pašteta od pileće jetrice/salata od hobotnice, riblja pašteta, tartar tuna, carpaccio od grdobine i chevice od bijele ribe), toplo predjelo (teleći rižot i njoki s raguom od goveđeg repa/crni rižot i prosecco rižot s jadranskim škampima i bisque umakom) i glavno jelo (biftek, ramstek, rib-eye na tagliatu s krumpirom/oborita riba I. klase "in forno"). 

image
Vojko Bašić/Cropix

Još malo pa nestalo

Ovo su samo neki od restorana za koje imamo detaljnu ponudu, ali kako čujemo situacija je slična i u drugim restoranima. Zvali smo, među ostalim, i poznati splitski restoran Zrno soli. Kažu nam tamo da im telefon ne prestaje zvoniti, a teško je da će ljudi koji već nisu napravili rezervaciju tamo pronaći termin. Cijenu nam nisu otkrili, ali kažu da ona ovisi o tome što želite u meniju.

Moramo priznati da je ponuda u splitskim restoranima šarolika, i po pitanju menija i po pitanju cijene. Ako još niste krenuli u potragu za mjestom na kojem ćete proslaviti sakrament potvrde, nemojte dugo čekati jer je mjesta sve manje. No, čak i ako vam mjesto u nekom od splitskih restorana promakne, uvijek možete proslavu organizirati u svom domu što će vam financijski vjerojatno biti povoljnije, osim što će vas ta opcija možda koštati nešto više živaca.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. studeni 2024 10:05