StoryEditorOCM
SplitDETALJNO PRAĆENJE

Plenković digao živce Splićanima! ‘Vrijeme je da stavimo fokus baš na Split da se premoste velike gužve na cestama‘

Piše Mia Uzinić
14. lipnja 2024. - 14:53
‘Vrijeme je da se rasterete ove gužve koje su sad prisutne, koliko pratim, a pratim detaljno, jer me to zanima‘, kazao je HDZ-ov premijerBožidar Vukičević/Cropix

Premijer Andrej Plenković (HDZ) sudjelovao je danas na proslavi 50. godišnjice osnutka Sveučilista u Splitu koja je održana u Hrvatskom narodnom kazalištu.

- Čestitke rektoru, prorektorima, dekanima, svim djelatnicima Sveučilišta, studentima i laureatima na ovih 50 godina rada Sveučilišta u Splitu koje je izuzetno važno za našu znanost, obrazovanje i policentričan razvoj Hrvatske.

Imaju sjajne rezultate u pogledu broja studenata i programa, istraživačkih centara te međunarodne suradnje na europskoj razini i europskom obrazovnom prostoru. Veselim se uspjesima koje će brojni studenti ostvarivati kasnije u njihovim karijerama i iskrene čestitke na doprinosu razvoja Dalmacije i Hrvatske - kazao je premijer novinarima nakon svečanosti.

Na novinarsko pitanje vezano za ustavne suce, Plenković je rekao da se nada da će novi ustavni suci biti izabrani do početka jesenske sjednice Sabora.

- Jučer je bio sastanak saborskog Odbora za Ustav, politički sustav i poslovnik i oni će raspisati poziv. Pretpostavljam da je rok 30 dana - rekao je Plenković.

Što se tiče neopozive ostavke prof. dr. Julija Meštrovića na dužnost ravnatelja KBC-a Split i informacije da su bili veliki pritisci ministra zdravstva dr. Vilija Beroša (HDZ) na njega, čelnik Vlade i stranke kazao je da "o tome ne zna ništa".

- Koliko shvaćam, to je njegova odluka, ako je ova informacija koja je do mene došla točna, da on ima uvjete za mirovinu. Ona je vezana isključivo za to.

Nema nikakvih pritisaka. Mi smo svaki put kad smo se vidjeli, a vidjeli smo se dosta puta tijekom njegova dva mandata, sjajno surađivali, investirali, ulagali i pomagali KBC-u Split i mogu reći da je naša suradnja bila sjajna - kazao je Plenković.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Hrvatskim nogometašima već je poželio uspjeh na Europskom prvenstvu, a i posjetio ih je dok su bili na pripremama u Rijeci.

- Mislim da su u sjajnoj formi. Rezultati naših najboljih nogometaša u ovim europsko klupskim natjecanjima upućuju na zaključak da su najbolji igrači u top formi s obzirom na rezultate koje su ostvarili.

Vjerujem da je izbornik Dalić ponovno generirao jednu sjajnu atmosferu zajedništva, solidarnosti i želje za još jedan uspjeh. Svima nama bi bilo drago da nakon ovakvog slijeda na svjetskim prvenstvima i Ligi nacija da se konačno ostvari jedan veliki rezultat i na europskom prvenstvu. Želim im puno uspjeha - poručio je premijer.

Na pitanje hoće li otići na neku od utakmica Vatrenih, prvi čovjek Vlade je kazao da će procijeniti kada je to najprimjerenije s obzirom na druge obveze koje ima.

- Sutra sam u Švicarskoj gdje imam veliki summit o Ukrajini i mirovnom procesu. Iduća utakmica je baš kada je sjednica Vlade. Moramo se nakon ovih šest mjeseci kampanje posvetiti poslu - rekao je Plenković.

Novinare je zanimalo i može li Vlada utjecati ili pomoći Gradu Splitu u rješavanju svakodnevnih prometnih gužvi.

- Naša su ulaganja u prometnu infrastrukturu su itekako značajna, velika i vidljiva su diljem Hrvatske. Ja sam to rekao i svojim suradnicima, a razgovarali smo i s ministrom Butkovićem.

Sad je vrijeme da stavimo fokus baš na Split i Splitsko-dalmatinsku županiju da se premoste te velike gužve koje postoje i da riješimo to pitanje od budućeg tunela "Kozjak" do Omiša. Da se rasterete ove gužve koje su sad prisutne, koliko pratim, a pratim detaljno, jer me to zanima, i puno prije nego što je ljetna turistička sezona počela - rekao je Plenković.

Vezano uz odabir novog ravnatelja KBC-a, premijer je kazao da to ide u normalnu proceduru.

- Ne određuje premijer te stvari na nekim neformalnim sastancima niti sam znao da će gospodin Meštrović dati ostavku - rekao je.

Kako smo objavili, već sada se spominju mogući kandidati za novog bolničkog čelnika, a među njima i ime doc. dr. Mate Petričevića.

- Ako smo gospodin Petričević i ja u rodu, onda smo svi mi ovdje rođaci - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 14:53