StoryEditorOCM
Splitne žele garažu

Pobuna na Sućidru: ‘Nemamo svitla od 10. miseca, a sad ga nećemo imat uopće!‘; Ovako ih je Puljak pokušao uvjeriti

Piše Petra Klarić
24. srpnja 2024. - 23:38

U prostorima Osnovne škole “Sućidar” u srijedu je održan sastanak kotarskih vijećnika s gradonačelnikom Ivicom Puljkom. Na sastanku je predstavljeno idejno rješenje garaže u Kukuljevićevoj ulici, a pošto se za sastanak pročulo među stanovnicima Kukuljevićeve, na njihov zahtjev sudjelovanje je dopušteno i zainteresiranim građanima.

Iako je na sastanku, uz idejno rješenje projekta garaže u Kukuljevićevoj, prezentirana i garaža na Perivoju Ane Roje te dvorana koja će se nalaziti u sklopu škole, garaža u Kukuljevićevoj pokazala se kao kamen spoticanja. Druga dva projekta građanima su zadovoljavajuća, a usput će biti realizirana prije Kukuljevićeve.

Građani, svjesni problema nedostatka parkirnih mjesta u ovom kvartu, mahom su nezadovoljni ovim rješenjem, barem oni koji su se pojavili na sastanku. Naime, problematično im je što garaža ne bi bila u potpunosti ukopana, već dijelom i nadzemna. Ukopavanje iste, kako je objašnjeno na sastanku, nije moguće zbog infrastrukture koja se nalazi u Kukuljevićevoj.

image
Paun Paunović/Cropix

Stanovnicima je problem što bi se izgradnjom garaže dodatno spriječio prodor svjetla do stanova na nižim katovima zgrada koje se nalaze na sjevernoj strani ulice, a isto bi se dogodilo i prizemnim poslovnim prostorima u zgradama s južne strane. Također, na južnoj strani, barem kako se čini po idejnom rješenju, ne bi bilo dovoljno prostora za vatrogasni put.

- Gospodin Puljak u svom programu govori o kvaliteti života, a sada govori o auspuhu koji će mi pumpat u dnevni boravak. O prizemnim katovima uopće neću govoriti, trebate doći do nas u 10. mjesec kada nema sunca od gornje zgrade i vidjeti kakva je Kukuljevićeva ulica uopće. Zgrada poviše nas trebala je prvotno imati dva kata manje i biti u istoj razini kao i mi. Sad smo u situaciji da zbog te betonske grdosije imamo zimu bez sunca, a ovim rješenjem prizemlje, prvi i drugi kat neće uopće imati svjetla - rekao je jedan od stanovnika sjeverne strane Kukuljevićeve.

Još jedan od razloga negodovanja je što bi se izgradnjom garaže, vrijednom otprilike 15 milijuna eura, dobilo malo više od 460 parkirnih mjesta, a otvaranjem garaže parkiranje na kolnicima u obližnjoj Krležinoj ulici počelo bi se kažnjavati.

Građani su na sastanak došli pripremljeni, izračunali su koliko iscrtanih parkirnih mjesta sada postoji u Kukuljevićevoj, ima ih 300. S mjestima u Krležinoj na kojima bi se parkiranje nakon otvaranja garaže počela kažnjavati, dobije se otprilike isti broj. Dakle, problem nedostatka parkirnih mjesta ne bi se riješio, smatraju građani.

Gradonačelnik Ivica Puljak nekoliko je puta naglasio da se radi o idejnom rješenju, koje je podložno promjenama, a smatra da prvo treba provesti referendum među stanovnicima ulice kako bi se vidjelo što svi oni o tome misle. 

- Prezentirali smo prvu ideju gradnje garaže i rekonstrukcije Kukuljevićeve ulice. Trenutno smo u fazi diskusije s građanima, da vidimo je li građanima to odgovara i žele li neke promjene, u konačnici žele li uopće garažu ili ne. Mi to radimo za građane, ako se oni na kraju odluče da većina njih ne želi takvo rješenje, mi ćemo njih poslušati. Ovdje je bio jedan dio građana, a tamo živi zaista velik broj ljudi, mi ćemo pustiti da većina odluči što želi. Moramo paziti na demokraciju, da se izjasne oni koji jesu za to, ali i oni koji nisu za to - rekao je gradonačelnik nakon sastanka. 

image
Paun Paunović/Cropix

Ako se građani ne usuglase, kaže gradonačelnik, tražit će se neko drugo rješenje poput poboljšanja javnog prijevoza, pretvaranje nekih dvosmjernih ulica u jednosmjerne i slično. 

- Mi smo tu svi za jedno normalno rješenje, kojim se neće uništiti kvaliteta života u Kukuljevićevoj ulici. Ja sam tu od 87., znam koji su problemi. Sada kada nam je rješenje prezentirano, mi se s njim većina, barem kako sam mogao čuti, ne slažemo. Napravit ćemo referendum, to uopće nije problem, problem je što on nama predbacuje da smo mi protiv nečega, a mi nismo protiv. Mi smo za to da se na njegovom rješenju naprave neke preinake. Sada imamo 300 parkirnih mjesta, a mi ćemo s garažom, na koju će se potrošiti milijuni eura, dobiti samo 160 pakirnih mjesta. Pretvaranjem Krležine u jednosmjernu ulicu mi bi dobili tih 160 mjesta - rekao je Denis, stanar Kukuljevićeve.

Sastanku je nazočio i Domagoj Bajić, gradski vijećnik i predsjednik gradskog kotara Sućidar, također stanovnik Kukuljevićeve ulice.

image

Domagoj Bajić

Paun Paunović/Cropix

- Po meni je današnji sastanak ispao bolje nego je planirano, trebao je to biti mali sastanak s kotarskim vijećnicima, a ispao je skup građana koji su bili jako konstruktivni i kritički nastrojeni. Nismo došli do konačnog rješenja, ali smo na dobrom putu. Imamo dva dobra projekta i jedan koji je upitan, možemo reći da je dobro prošlo.

Kukuljevićeva je na neki način ispala kontroverzna, većina ovdje okupljenih pobunila se protiv toga. Očekujem da će gradonačelnik u daljnjoj razradi ovog projekta biti uključiv, da će uključiti kotarske vijećnike i uvažiti glas građana. Donošenje ovakvih rješenja je dobar put, makar ona bila i loša, ali izvlače na vidjelo stavove i neke druge probleme - rekao je Bajić i dodao da se nada da će drugo rješenje donijeti nešto bolje za kvalitetu života stanovnika. 

Građani su na sastanku ponudili nekoliko alternativnih rješenja, kao što je već spomenuto pretvaranje Krležine ulice u jednosmjernu, ali i izgradnja garaže u Paraćevoj ulici. Gradonačelnik Puljak kaže da rješenje u Paraćevoj nije izvedivo, dok rješenje u Krležinoj možda ima smisla, ako se od garaže u Kukuljevićevoj odustane. Ostaje za vidjeti u kojem će smjeru ići projekt garaže u Kukuljevićevoj, ali i što će o svemu reći ostali stanovnici ulice.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 18:58