StoryEditorOCM
Splitprovod u 305-ici

Posjetili smo popularni klub u centru Splita. Turisti svaku večer čekaju u koloni na ulazu, evo što smo zatekli unutra

Piše Mia Uzinić
17. kolovoza 2024. - 07:57

"Misto radnje disko klub", ali ne svira narodnjake nego komercijalnu pop glazbu. Priđe nama neki tip, ali mu nije ime Ante nego Mikkele (ako smo dobro čuli i napisali) i u Split je stigao iz Danske.

Za sada nije oduševljen noćnim životom pa je odlučio pokušati promijeniti mišljenje odlaskom u klub 305 koji se nalazi u samom centru Splita.

U provod smo u utorak navečer odlučili otići i mi, da vidimo što to privlači turiste iz cijeloga svijeta u ovaj relativno maleni klub.

image

Red pred ulazom

Mia Uzinić

Stigli smo ispred kluba oko 23:30 i već nas je dočekao red na ulazu, a ubrzo se iza nas formirala kolona do pola Marmontove ulice. Hostesa je, malo po malo, puštala skupine mladića i djevojaka željnih zabave.

Pečat na ruku

U redu smo čekali 10-ak minuta. Ulaz nam nisu naplatili, a dobili smo i privremenu tetovažu. Na ruku su nam udarili pečat s oznakom 305 kako bismo mogli izaći i ući u klub a da ponovo ne čekamo u redu. 

Klub je manji od ostalih koje smo posjetili u Splitu. Centralni dio čini plesni podij, ima veći i manji šank i ograđeni dio za osobe s rezervacijom stola. Oko 23:45, kada smo stigli u klub, na plesnom podiju ćaskalo je i gengalo se 50-ak turista. Prvo odlazimo do šanka po maleno pivo, cijena šest i pol eura. Uredno smo dobili račun, a moramo kazati da su konobari jako brzi i ljubazni. Škicnuli smo i ostalu ponudu na cjeniku, žestice su većinom po pet eura, a gazirani sokovi između pet i pol i sedam eura. Čaša vina izaći će vas šest eura, a cijela boca, ovisno o brendu, između 33 i 50 eura. Što se tiče boca alkohola poput votke ili viskija, cijene se kreću većinom između 105 i 350 eura.

Gotovina je stvar prošlosti, pa čak i kreditna kartica više nije u modi. Primjećujemo da veliki broj stranaca račun plaća mobitelom ili pametnim satom. Uglavnom uzimaju pivo i piće na čaše, rijetko tko se maši po novčaniku i uzme cijelu bocu alkohola. Atmosfera se polako zakuhava, pleše se uz remixe pjesama Shakire, Rihanne, Coldplaya, a uz ritmove "Macarene" do nas je doplesao Gregory koji živi i radi u Nizozemskoj.

Nije vruće, ni zagušljivo

Pravo da vam kažemo, pola toga što nam je kazao nismo najbolje čuli. Ali čini nam se da je kazao da je tu s prijateljem, došli su se proveseliti par dana pa će u Beč i nazad kući. Nije puno odugovlačio, odmah je prešao na stvar i pitao jesmo li za druženje, ali morali smo ga odbiti. Kao pravi kulturni Europljanin je zahvalio, poželio nam ugodan provod i otišao tražiti nove prijateljice. 

Mi nastavljamo "u ritmu techna izvijati bok", klub postaje sve puniji, a ono što nas je iznenadilo je da nam zaista nije bilo vruće. Dapače, temperatura je jako ugodna i nije zagušljivo. Shvatili smo da smo ostarjeli s obzirom na to da, od svega, gledamo kakva je ventilacija u noćnom klubu. Već je 1 sat u noći, odlazimo po još jedan "Krombacher" za šest i pol eura. Lokalaca, osim zaštitara i konobara, nema. A mladost koja se okupila se evidentno zabavlja, njima je super, plešu kao da nema sutra.

Eto do nas i jednog Engleza. Kada saznaju da ste lokalac budu posebno impresionirani, teško je sresti Splićanine u centru. Imena mu se stvarno ne možemo sjetiti, ali pitao nas je što preporučujemo da posjeti u Splitu. Moramo priznati da nam je trebalo vremena da smislimo gdje ga poslati. "Old town, Marjan hill"... na Žnjan ne može, tamo se gradi..."Bačvice beach"... ne pada nam previše toga na pamet. 

Mladost se zabavlja

Oko 1 i pol atmosfera je bila na vrhuncu, DJ-evi remixaju udarne pjesme iz ranih 2000-ih, a tu i tamo zasvira i neki od popularnih "soundova" s TikToka. Za one koji prethodnu rečenicu uopće nisu razumjeli, radi se o zvučnim isječcima ili pjesmama koje se koriste u TikTok videima, duga priča...

Nismo primijetili ikakve incidente ili događaje koji su neuobičajeni za noćni klub. Mladost se zabavlja, svira strana glazba, njima je odlično. Mi smo u 2 sata otišli na počinak i ostavili turiste da se zabavljaju, "puno su lipi, al nisu naš tip". 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 06:44