StoryEditorOCM
Splitnova promatračnica

Poznati arhitekti stvorili novi objekt po kojem će Split biti prepoznat; Šverko: Jako smo zadovoljni konačnim izgledom

Piše Tanja Gattin
7. rujna 2024. - 13:24

A vidi lipote! Splićani i turisti od danas (u subotu) mogu uživati u najljepšem pogledu. Otvorena je, naime, nova promatračnica  na marjanskom Sedlu - nova gradska atrakcija.

Djelo je autora Emila Šverka i Nene Kezića, poznatih arhitekata. Futurističkog je izgleda, visoka 20 metara, napravljena je na mjestu stare promatračnice i to u sklopu EU projekta ‘Marjan 2020 – brdo prošlosti, oaza budućnosti’.

- Jako smo zadovoljni konačnim izgledom našeg projekta. Očekujemo da će dolaziti puno posjetitelja koje od gore čeka krasan pogled. To nije samo promatračnica, što je njena primarna funkcija, već je to i destinacija koju će turisti sigurno pohoditi s veseljem - kazao je arhitekt Emil Šverko.

image

Arhitekti i autori projekta Neno Kezić i Emil Šverko

Vojko Basic/Cropix

Neno Kežić ističe da su nesvjesno pokušali stvoriti landmark, prepoznatljivu stvar.

- Ova promatračnica je vidljiva sa svih strana - iz Kaštela, s otoka, s Rive. Čuo sam zanimljivu stvar, da dok je ovdje još bilo gradilište, da su turisti tu dolazili i slikavali selfije. Očito je kuća prepoznata kao Instagrammable i možda je to naznaka da će poslati ikona i landmark za domaće ljude i turiste. Želja svakog arhitekta je da mu kuća postane označivač određene destinacije - rekao je arhitekt Kezić.

image

Ivica Puljak i Antonija Eremut Erceg

Vojko Bašić/Cropix
image

Gradonačelnik Ivica Puljak sa suradnicima iz Banovine

Vojko Bašić/Cropix

Gradonačelnik Ivica Puljak o projektu je kazao:

- Nova promatračnica na Marjanu, pored svog futurističkog izgleda, podsjeća nas na budućnost Splita, na očuvanje naših najvrjednijim resursa, a to je sve ono što vidimo odavde - pogled na najlipši grad i najlipšu okolicu na svitu. Pozivam sve građane da dođu ovdje, da guštaju. Isto tako ovaj objekt će služiti povećanju sigurnosti Marjana i cijelog područja kojeg vidimo s ovog mjesta. Čestitam svima koji su strpljivo i predano radili na ovom projektu i koji su ga uspješno završili - kazao je gradonačelnik Puljak.

image

Marijana i Ivica Puljak

Vojko Bašić/Cropix
image

Na Marjanu je otvorena nova promatračnica. Na fotografiji Matea Dorčić, gradska pročelnica

Vojko Bašić/Cropix

Antonija Eremut Erceg, pročelnica Službe za razvoj grada, istaknula je:

- Proces gradnje trajao je tri godine, promatračnica će koštati 1,3 milijuna eura, djelomično se financira iz sredstava EU i sredstava Županije. Besplatno je dostupna građanima od 8 do 20 sati. Samo molimo u obzir građane da 10 ljudi može biti na vrhu platforme u jednom trenutku, radi sigurnosti i radi komoda. Osim primarne funkcije promatračnice u smislu protupožarne zaštite, ovdje smo stvorili novu splitsku atrakciju. Volimo reći da će to biti najlipši pogled na najlipši grad na svitu. Promatračnica će definitivno biti zanimljiva i našim građanima i našim gostima. U sklopu projekta smo kupili jedan električni autobus koji vozi od posjetiteljskog centra Park šume Marjan do promatračnice. Cijeli objekt je pristupačan za osobe s invaliditetom, te ih pozivamo da se najave Javnoj ustanovi Park šumi Marjan kako bi mogli proći do promatračnice sa svojim automobilom.

image

Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove Marjan

Vojko Basic/Cropix
image

Ivica Puljak, Damir Barbir i Stipe Čogelja

Vojko Basic/Cropix

Prethodno je u obraćanju okupljenima, pročelnica Službe za razvoj grada kazala:

- Gradonačelnice, uštipnete me, jer ovo je sad stvarno. Ovi put smo stvarno gotovi. Naime, svi znaju da je proces bio za nepoželit, ali smo jako sretni što smo ga okončali i što imamo ovaj objekt koji će podignuti protupožarnu zaštitili Marjana... 

Potom ju je gradonačelnik i uštipnuo za ruku.

Za sve koji tek planiraju posjetiti promatračnicu, kakav vas pogled očekuje otkriti će vam fotografije i video našeg fotoreportera Vojka Bašića

image

Antojina Erceg Eremut, Stipe Čogelja, Antonio Kuzmanić, Bojan Ivošević i Ivica Puljak na vrhu osmatračnice.

Vojko Bašić/Cropix
image

Splićani i turisti od danas mogu uživati u najljepšem pogledu

Vojko Basic/Cropix

Promatračnica ima i dizalo kako bi bila dostupna teško pokretnim osobama, kao i prostor za boravak nadzornog osoblja koje obavlja protupožarne aktivnosti, te javni sanitarni čvor.

image
Vojko Basic/Cropix
image

Srđan Marinić, gradski vijećnik

Vojko Basic/Cropix
image

Ivica Karoglan, direktor Čistoće

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 09:49