StoryEditorOCM
Splitoporba na nogama

Prodaje se sedmerosobni stan na Pazaru, od cijene glava boli! Grad Split ima pravo prvokupa, ali bacio je oko na Mejaše

Piše Mario Matana
23. rujna 2024. - 07:33

Samo na prvi pogled preko točno 30 točaka Dnevnog reda 32. sjednice splitskog Gradskog vijeća djeluju uspavljujuće, kao da će sve završiti do podneva bez nekih posebnih rasprava u velikoj vijećnici Banovine... Ah, kako krivo!

Doista nema posebno značajnih (za živote građana Splita barem) točaka dnevnog reda koji će biti na tapetu danas, dakle u ponedjeljak. Od usvajanja zapisnika prošle sjednice te nešto više od sat vremena koji su rezervirani za pitanja vijećnika, uglavnom se dnevni red sastoji od godišnjih ili financijskih izvještaja, uz tri ‘obična‘ izvješća, gradskih tvrtki i ustanova. Redom, ViK-a, Lovrinca, Parkova i nasada, Prometa, Split parkinga, Stanouprave, ali i RaST-a, Žnjana i Splitske obale, firmi s puno kraćom povijesti, osnovanih prvenstveno zbog jedne namjene.

image
Paun Paunović/Cropix

U redu, bit će tu i financijski izvještaj nekad slavnog KK Split, kao i HNK Hajduk. Za prvog će se vjerojatno trebati naći sredstva potpore, dok će se koplja sigurno ukrstiti na ‘Bilima‘, ali bez posebne potrebe jer se većinski vlasnik Grad Split ionako odrekao upravljanja klubom.

Tu su i dvije točke dnevnog reda vezane za Park-šumu Marjan, uz onu o izvješću rada Javne ustanove za upravljanje PŠ Marjan. Da, naravno, tu je i godišnji izvještaj Čistoće, no kako je dan kasnije, u utorak, na programu tematska sjednica upravo o Čistoći i stanju čistoće u Splitu, moglo bi biti ‘vatre‘ i po tom pitanju...

image
Nikola Vilić/Cropix

Dakle, trebao bi to biti ‘business as usual‘, no, naravno, neće. Vijećnici su svježi s godišnjih odmora, treba se pokazati biračima, lokalni izbori su uostalom iza kantuna. Zato se može očekivati žučna rasprava praktički na svakoj točki, gdje će oporba Centrističkoj vlasti u Splitu tražiti greške, uhljebe, afere,..., u radu gotovo svih gradskih firmi i ustanova. Što je zapravo i njihov posao, slično se uostalom ponašala i nekadašnja opozicija, no vrijedi napomenuti razlike – dio vijećnika iznosi posve zasluženu i argumentiranu kritiku, dok drugi to rade larpurlartistički.

Morali su se naučiti toj razlici, kao i ‘prekomjernom granatiranju‘ opozicije, gradonačelnik Ivica Puljak i njegovi zamjenici. Jer nam se nekako čini da ponekad prenervozno reagiraju.

I na koncu mala ispravka, možda će ipak biti točaka bitnih za barem jednog našeg sugrađanina. Grad Split će se vjerojatno (iako se možda aktualna vlast odluči krenuti u investicije, tko zna) odreći prava prvokupa za objekt na Starom Pazaru, sedmerosobni stan od 166 kvadrata na prvom katu, za kojeg vlasnik ima kupca za ne manje od milijun eura!

image

Prodaje se veliki stan na Pazaru

Duje Klarić/Slobodna Dalmacija

Investirat će Grad Split zato u nekretninu na Mejašima, kupuju naime u Banovini 430 metara kvadratnih terena od firme Manas (u vlasništvu splitske poduzetničke obitelji, između ostalih vrijednih nekretnina, a najpoznatija možda po hotelu Cornaro u središtu Splita, koji je otvoren umjesto nekadašnje glavne Pošte) za koju novčanicu manje od dvjesto tisuća eura. Kupnjom tog terena okrupnjuje se parcela u vlasništvu Banovine na 1880 metara kvadratnih, a to je lokacija na kojoj bi trebali niknuti tzv gradski stanovi.

image

Na terenu od 1880 metara kvadratnih planira se gradnja ‘gradskih stanova‘

Screenshot/Grad Split

Vidjet ćemo, nije loša ni lokacija ni zamisao, možda će osim zelenih novčanica cijela transakcija zahtijevati i kakvu uslugu prodavateljima tih kvadrata, ali ako je u okviru zakona... Naravno, oporba se odmah dignula na noge, u tome vide još jedna propala obećanja gradske vlasti. Možda je ipak prerano kuditi konkretni potez, za sada se kupnja terena koja osigurava vlasnost nad respektabilnom parcelom na urbanistički riješenom (kako-tako) dijelu grada čini dobrom zamisli...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 11:24