StoryEditorOCM
SplitMEDITERANSKE IGRE

Prošlo je točno 45 godina od događaja koji je zauvijek obilježio Split. Pogledajte kako je bilo na ceremoniji otvaranja

Piše M. U.
15. rujna 2024. - 19:47

Prošlo je točno 45 godina od održavanja Mediteranskih igara u Splitu. Te 1979. godine su pred prepunim Poljudom svečano otvorene VIII. Mediteranske igre, a stariji možda pamte i maskotu igara - Adrianu. 

- Igre će ostati poznate po tome što je još osam gradova Damacije bilo uključeno u ovaj sportski projekt: Trogir, Makarska, Sinj, Hvar, Šibenik, Zadar, Omiš i Supetar. Ostalo je zapisno da je Split te 1979.g. ugostio sportaše iz 25 sportova, odnosno 186 disciplina, za što je trebalo izgraditi kapitalne objekte koji u to vrijeme nisu postojali. Prije svega Split je dobio prekrasan stadion, u to vrijeme jedan od najljepših u Europi. Izgrađen je kompleks bazena na Poljudu, kao i velika i mala dvorana na Gripama. Izgrađena je streljana u Stobreću, kompleks teniskih terena na Gripama, kompleks malih dvorana za borilačke sportove na Gripama.

Uz to renovirani su stadion HNK Split, košarkaška dvorana na Gripama kao i igralište u Kaštel Gomilici. Zahvaljujući MIS–u i drugi gradovi su dobili razne sportske sadržaje. Trogir je dobio novu sportsku dvoranu, dok je u Omišu obnovljeno nogometno igralište. Nadalje uređen je hipodrom u Sinju, teren za streličarstvo u Supetru na Braču, veslačka staza u Zatonu kraj Šibenika, nogometno igralište u Zadru i Makarskoj, kao i sportska dvorana na Hvaru - stoji na stranici Muzeja sporta Split gdje možete pronaći i fotografije događaja. 

Navode i da je na VIII. mediteranskim igrama u Splitu sudjelovalo 2408 sportaša (od toga 399 žena), 882 suca, 25 delegata i 811 sportskih djelatnika što čini ukupno 4126 akreditiranih osoba. Na ovim igama s najviše sportaša bili su zastupljene: Jugoslavija 409, Italija 368, Francuska 287 i Španjolska 263. Sportaši su se natjecali u 25 sportova što je bio svojevrsni rekord: atletika, biciklizam, boks, dizanje utega, gimnastika, hokej na travi, hrvanje, jedrenje, judo, kajak, konjički sport, košarka, mačevanje, nogomet, odbojka, plivanje, ragbi, rukomet, skokovi u vodu, stolni tenis, streljaštvo, streličarstvo, tenis, vaterpolo i veslanje.

Ceremoniju otvaranja možete pogledati u sljedećem videu: 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 21:36