StoryEditorOCM
SplitPROJEKT TREC

Prva europska znanstvena ekspedicija proučavanja utjecaja čovjeka na priobalna područja boravi u Splitu

Piše SPLIT SD
11. lipnja 2024. - 11:46

Projekt TREC usmjeren je na razumijevanje obalne bioraznolikosti i njezine reakcije na prirodne i umjetno stvorene čimbenike okoliša, od molekula do cijelog ekosustava. Uz europske znanstvenike koji će istraživati u Hrvatskoj, sudjeluju i znanstvenici splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Tijekom boravka istraživača u Splitu odo 14. lipnja, bit će organiziran i bogat program za građane. Znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo, zajedno s europskim kolegama, organizirat će igre i radionice za najmlađe te predavanja kojima će se zainteresirana javnost upoznati s raznim temama vezanim za morski ekosustav i samu TREC ekspediciju.

image
IOR

Međunarodna znanstvena ekspedicija ‘Traversing European Coastlines’ (TREC), započeta je u ožujku 2023. Prvi dio ekspedicije bio je fokusiran na europsku obala duž Atlantika, Baltičkog i Sjevernog mora. Tijekom 2024. godine ekspedicija se preselila na obale Sredozemnog mora te sada stiže u Hrvatsku.

TREC je prvi projekt ovakvog tipa koji na cijelom europskom kontinentu proučava obalne ekosustave. Ekspedicija će omogućiti bogatije i dublje razumijevanje načina na koji obalni ekosustavi reagiraju na različite prirodne i ljudske izazove kojima su suočeni. Predvodi je Europski laboratorij za molekularnu biologiju (EMBL) zajedno sa Zakladom Tara Ocean, konzorcijem Tara OceanS i Europskim centrom za biologiju mora (EMBRC). Okuplja više od 150 istraživačkih timova iz više od 70 institucija iz 21 države. U Hrvatskoj će ekspediciju obavljati uz prisutnost znanstvenika s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, koji je lokalni partner ekspedicije TREC.

Europski znanstvenici u Hrvatsku će doći s mobilnim laboratorijima i istraživačkim brodom „Tara“, čime se cijeli laboratorij dovodi sve do mjesta uzorkovanja umjesto ustaljene prakse odvoza uzoraka do udaljenih laboratorija.

Projektom se sakupljaju uzorci morske vode i sedimenta, kao i uzorci tla i zraka na području Ražanca, Splita, Podgore i ušća Neretve u razdoblju od 11. do 17. lipnja. Svi uzorci prikupljeni tijekom TREC-a koristit će se u temeljne i nekomercijalne istraživačke svrhe, a projektom će se generirati otvoreni skupovi podataka mikrobne bioraznolikosti. Svi skupovi podataka i ostvareni rezultati imat će otvoreni pristup kako bi se obogatile trenutne spoznaje obalne bioraznolikosti, što će ujedno olakšati pronalazak pokazatelja zdravlja obalnog ekosustava i razvoj strategija ublažavanja onečišćenja. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 00:39