StoryEditorOCM
Splitili javno ili nikako

Puljak predstavio svoj finalni projekt. Zbog ovih parcela se već ratovalo s privatnicima, a u igru ulazi i trgovački div

Piše Petra Klarić
31. srpnja 2024. - 15:40

Gradonačelnik Ivica Puljak u srijedu je u Banovini predstavio posljednji od 16 projekata koje je prezentirao tijekom kampanje "Gradimo sve u 16 - Od A do Žnj". Radi se o projektu uređenja prostora oko Ulice Moliških Hrvata na Trsteniku, u sklopu kojeg će se tamo sagraditi parking, trg, bazen, dječje igralište i otvoreni sportski tereni, ali i poslovnica Tommyja.

- To je projekt arhitektonsko-urbanističkog Natječaja za takozvani pojedinačni zahvat 13 na Trsteniku. Radi se o zoni u kojoj će se u budućnosti, nadamo se, realizirati bazen sa zatvorenom dvoranom, javni sadržaji kao što su veliki podzemni parkinzi, rekreacijska zona, kotarski trg i pješačke komunikacije. 

image

Evo kako će to izgledati

Grad Split/

Natječaj će se raspisati krajem kolovoza ili početkom rujna. Grad Split je inzistirao da se zaštite javni interesi i javni sadržaji, natječaj raspisujemo u suradnji s tvrtkom Tommy koja tamo ima svoje zemljište. Privatni partneri stavili su se u okvire koje je zahtijevao Grad, na njima je da realiziraju svoj dio, a mi ćemo se potruditi realizirati ovaj dio koji se tiče javnih sadržaja - rekao je gradonačelnik Ivica Puljak i dodao da je ovo projekt koji će na neki način upotpuniti kvartove Split 3 i Trstenik, izgradit će se tamo oko 1000 parkirnih mjesta.

image

Ivica Puljak

Nikola Vilić/Cropix

Projekt je detaljnije predstavio arhitekt Dragan Žuvela, koji je kazao da vjeruje da će ovaj natječaj biti zanimljiv arhitektima jer se radi o arhitektonsko-urbanističkom natječaju u pravom smislu te riječi. Cilj im je ovim projektom očuvati centurijaciju na temelju koje je izgrađen ovaj kvart i svi pripadajući mu sadržaji.

- Pješačke šetnice u ovom kvartu su jako važne, one, kao i zgrade, prate centurijaciju i važno ih je naglasiti i artikulirati ovim natječajem. Grad nam je na razne načine ugrožen po pitanju javnih trajektorija i prostora, svakim natječajem treba naglašavati njihove kvalitete i dignuti ih na višu razinu, to je jedan od uvjeta natječaja - rekao je.

image

Dragan Žuvela

 

Božidar Vukičević/Cropix

Što se tiče potencijalnih problema zbog činjenice da je dio prostora obuhvaćenog projektom privatno vlasništvo, gradonačelnik kaže da su s Tommyjem već sve dogovorili. No, nešto problematičnija mogla bi biti parcela s druge strane ceste, na što ćemo detaljnije osvrnuti u nadolazećim redcima.

Stara priča

Jedna od parcela na kojima će se raditi ovaj projekt, točnije ona na kojoj je planirana izgradnja bazena i sportskih terena, prije nekoliko godina bila je razlogom pomutnje u GK Trstenik. Naime, ona je, kao i ona s druge strane ceste, u privatnom vlasništvu, a suradnja Grada Splita s vlasnicima Hrvojem Marušićem i Nenadom Pralijom u prošlosti je bila sve samo ne idealna. 

Kako je još 2016. pisao naš kolega Sandi Vidulić, stanovnici Trstenika pobunili su se protiv izmjena GUP-a kojima su vlasnici htjeli promijeniti namjenu ove parcele, a sve kako bi tamo izgradili veliku građevinu od ukupno 40.000 metara kvadratnih. Plan je bio u zgradi otvoriti dodatne prostore za Marušićevu privatnu srednju školu, ali i poslovne prostore, stanove, garažu, sportske terene...

image

Zapušteno igralište na Trsteniku

Vladimir Dugandžić/Cropix

- Osnovna je ideja da se na privatnom terenu želi izgraditi školu, jedinu takvu u Hrvatskoj. Budući da nije moguće graditi školu vlastitim sredstvima, da bismo osigurali investiciju, u projekt smo dodali poslovne prostore i stanove. Važno je napomenuti da bismo igralište poklonili gradu, odnosno Kotaru. Sportski teren izgradili bismo na garažama, jedna podzemna etaža bila bi u javnoj namjeni, a druga za potrebe novog objekta. Parkirališna mjesta za javnu namjenu davala bi se, kao kod "Hvidre", u mjesečni ili godišnji najam. Projektom bi se otvorilo 200 radnih mjesta – napomenuo je tada Marušić Viduliću.

Gradske službe tada nisu imale sluha za njihov zahtjev, a situacija je danas ista s gradonačelnikom Ivicom Puljkom. Namjenu ovog prostora, kazao je u srijedu medijima, neće mijenjati. 

- Po sadašnjem GUP-u, zona sjeverno od Ulice Moliških Hrvata je rekreacijska (R1). Stručne službe u Banovini nisu pozitivno ocijenile zahtjev Marušića i partnera da se područje prenamijeni u poslovno-stambeno, s procjenom da je "planiranu zonu R1 potrebno zadržati jer pridonosi podizanju standarda stanovanja" - pisao je Vidulić 2016. godine.

image

Zapušteno igralište na Trsteniku

Vladimir Dugandžić/Cropix

Marušić je tada kazao da će, u slučaju da projekt ne prođe, to područje možda morati ograditi žicom, ali to se na kraju ipak nije dogodilo. 

- Ako projekt ne prođe, sadašnje područje možda ogradimo žicom. Taj prostor nitko ne može koristiti, jer to nije bilo igralište, nego betonirana parcela. Vjerojatno će i "Tommy" opasati žicom svoju parcelu, gdje projekt radi arhitekt Zoran Jeramaz. I onda nitko neće parkirati, igrati se niti graditi. Te su zemlje vraćene bivšim vlasnicima. Može se zvati i policija da ukloni ljude koji nelegalno parkiraju na privatnom vlasništvu – rekao je Marušić Viduliću.

image

Zapušteno igralište na Trsteniku

Vladimir Dugandžić/Cropix

Nadamo se da će pokušaj Grada da uredi ovaj prostor ovoga puta uroditi plodom. U svakom slučaju, ovaj prostor ostat će rekreacijska zona pa prostor može ili ostati ovakav kakav je danas, sramotno zapušten, ili se na njemu može napraviti sportski centar. Bilo kako bilo, trenutno nema govora o objektu veličine onoga kojeg su htjeli sagraditi Pranjić i Marušić jer GUP to ne dopušta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 13:45