StoryEditorOCM
Splitopasan presedan?

Ravnateljica splitskog Centra za autizam ošamarila učenika nakon što ju je ugrizao? Policija istražuje cijeli slučaj...

Piše Split SD
22. listopada 2024. - 17:37

Više roditelja tvrdi kako se u splitskom Centru za autizam dogodio incident - jedan od učenika ugrizao je ravnateljicu Alemku Đivoje, a ona mu je ona uzvratila - šamarom i odgurivanjem, uslijed kojeg je pao na tlo, navodi Dalmatinski portal.

- Napad se zbio još 17. rujna. Došlo je do naguravanja među djecom, ravnateljica je ušla u skupinu. Pokušala je zagrliti dječaka pa ju je on ugrizao za podlakticu. Premda u samoobrani, ošamarila ga je i pao je na pod.

Sve se dogodilo pred očima prolaznika, još jedne majke, voditeljice Produženog stručnog postupka i jednog od pomoćnika u nastavi koji je bio na vratima.

image
Duje Klarić/Cropix

Svejedno, preko toga se prešlo bez ijednog poduzetog koraka, iako su propisani protokolom, bez ukazane medicinske pomoći, nisu čak odmah obaviješteni ni roditelji tog djeteta - jer su djelatnici u strahu. Tek je sredinom listopada stigla prosvjetna inspekcija koja je, pak, pozvala policiju - kazali su roditelji za Dalmatinski portal.

No ravnateljica je odbila dati komentar, pravdajući se kako ne smije govoriti dok je u tijeku inspekcijski nadzor, i to u cilju zaštite maloljetnika, kao i članovi školskog odbora. Tek su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske potvrdili postupanje.

- Možemo potvrditi da je zaprimljena prijava. U ovom trenutku policijski službenici provode kriminalističko istraživanje za utvrđivanje svih činjenica na okolnosti događaja - odgovorili su iz policije.

image
Jakov Prkić/Cropix

Svoje su nam viđenje situacije iznijele dvije majke, inače angažirane u udruzi Autizam 365 - Jerka Matulić, koja je i obnašala funkciju predsjednice Vijeća roditelja u protekloj školskoj godini, te Marina Vitali, predstavnica roditelja u Školskom odboru CZA.

- Postoji protokol o postupanju prema kojem ravnateljica ili bilo koji drugi zaposlenik ne smije fizički nasrnuti na djecu. Njime je ujedno propisano kako je u najkraćem mogućem roku potrebno obavijestiti skrbnika, u roku od 24 sata dostaviti pisano izvješće. Majku nisu ni nazvali, doznala je slučajno. Školski odbor, premda mu je to dužnost, također nije adekvatno reagirao.

Vijeće roditelja, temeljem ranijih iskustava i predviđajući potencijalne nove incidente, prethodno je inzistiralo na videonadzorima u svim prostorijama. Djelatnici su, s druge strane, bili izričito protiv, piše Dalmatinski portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 18:09