StoryEditorOCM
Splitkrvopije na istoku

Jesen je, ali komarci ne posustaju. Splićani se žale: ‘Žešći su od litnjih, dite mi je puno plikova...‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
7. listopada 2024. - 20:22

Gori su od pokore, grizu, piju krv, napadaju, zuje dan - noć, na istoku Splita komaraca je opet toliko da ljudima mira ne daju. Javljaju nam kako se ujutro bude s ubodima, da noću ne mogu sjediti na balkonima i u vrtovima. Naporni su im, idu im na živce, pa ih po danu stalno pokušavaju eliminirati bubajući ih s muholovkama i krpama. Vrijeme je poludjelo, umjesto da idemo u zimu, vrućina nam je opet stigla, dobili smo proljeće u jesen. Taman je dovoljno toplo da nam se komarci opet nakote na određenim područjima grada. Najviše ih je tamo gdje ima puno nesređenih površina, ledina, šikara, grmlja, zapuštenih vrtova, terena s vodnim bazenčićima. Građani nam rojeve listopadnih komaraca prijavljuju na području Šina, Barutane, Mejaša, Dragovoda, u okolišu Karepovca, na Duilovu gdje je puno staklenika, plastenika, samim tim i vode. Naravno i one zaostale, u lokvicama koje su bogom dane baze za razmnožavanje krvopija. Ovako nam se jadaju:

- Dite mi je cilo u plikovima, to su crvene natekline od uboda tigrastih komaraca. Pa ga to svrbi, pa se češe, napravi rane. Gomila je tigrastih, najluđi su preko dana, luđi su od litnjih. Pa di sada, kako sada, pa zar nije lito prošlo. Kako su se opet vratili – kaže nam majka djevojčice sa Šina.

- Noću mira ne daju, stalno zuje oko glave. Što da radimo, kome da se javimo? Stvaraju nervozu, cilu noć pivaju kraj ušiju, onda ka da to nije dovoljno, evo ih onih velikih po danu. Sidneš popit kavu, stižu odma i oni u društvo – čujemo i na Dragovodama.

image

ilustrativna fotografija

Ima izlaza

Što se to događa, odakle toliko rojev komaraca užežin zine, pa zar više nisu trebali zaspati, smiriti se do narednog ljeta, zapitali smo u Cianu. Hrvoje Grgić, direktor službe sanitarne zaštite nam poručuje kako ih posljednjih dana učestalo zovu građani najviše s područja istočnih gradskih kotareva. Ne samo to, brojni se javljaju i anonimno mailom, raspitujući se kako se s njima boriti. Zanima ih koliko dezinsekcija košta, bojeći se kako je ona možda preskupa za njihov džep. Pa evo odgovora. Nemaju se razloga bojati kada su krvopije u pitanju, jer je Grad omogućio svojim građanima besplatnu uslugu rješavanja ovog problema. Štoviše, večeras kreće i četvrta sustavna dezinsekcija komaraca na razini grada. Ona će se provoditi tijekom nekoliko dana.

-U posljednjih nekoliko dana primili smo puno poziva i mailova uznemirenih građana koji nam prijavljuju problem s komarcima na istoku grada. Pa da objasnimo zašto su se opet i to tako naglo pojavili. Vremenske prilike su još uvijek ugodne, usprkos tome što smo ušli u jesen. Pala je i kiša, a nakon toga je opet zatoplilo, postižu se temperature od oko 20 stupnjeva. To komarcima odgovara. I upravo zbog toga opet su se umnožili u većem broju. Ljudi sramežljivo pitaju na telefon, često i anonimno, koliko usluga dezinsekcije košta. A u biti od njih se ne traži nikakav novčani izdatak, zato jer je grad osigurao sredstva za njihovu dezinsekciju. Stoga ukoliko s njima imaju problema, građani se mogu javiti na naš dežurni telefon ili na mail. I bilo bi dobro da se po mogućnosti odmah uključe i ostali stanari zgrada ili kuća u dijelu ulice ili kotara, ili na mikrolokaciji gdje je uočen problem, kako bi u jednom tom postupku obuhvatili i šire područje – kaže Grgić.

image

Komarci obožavaju odbačene gume

Goran Šebelić/Cropix

Nužno je, prije svega, voditi brigu o okolišu. Komarci vole stajaće vode u odbačenim gumama, stare posude, bačve, stare kade po vrtovima i sve gdje se nakuplja vlaga kao idealno stanište za njihov razvoj.

image

Otpad Karepovac

Privatni Album
image

Smeće na Kili

Čitatelj

-U borbi s komarcima uređenje okoliša je najbitniji čimbenik, pa se savjetuje micanje i stavljanje na otpad svih predmeta koji im mogu poslužiti kao prostor za razmnožavanje. Uređenje okoliša i vrtova jedna je od ključnih stvari u ratu s njima – kaže Hrvoje Grgić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 21:21